Втелефонен разговор с руския президент Владимир Путин лидерът на военната

...
Втелефонен разговор с руския президент Владимир Путин лидерът на военната
Коментари Харесай

Военната хунта в Мали благодари на Владимир Путин

Втелефонен диалог с съветския президент Владимир Путин водачът на военната хунта и краткотраен президент на Мали Асими Гоита описа за битката с терористите и за други старания за стабилизиране на обстановката в страната, заяви пресслужбата на Кремъл, съобщи Българска телеграфна агенция.

"Асими Гоита в детайли разказа процесите, протичащи в Мали, и осведоми за напъните на управлението на страната за стабилизиране на обстановката и безкомпромисна битка с терористичните групировки ", се споделя в изказването.



Русия и Мали ще засилят практическото съдействие за доставка на съветски храни, торове и горива в страната, заяви пресслужбата на Кремъл за различен подробност от диалога сред Путин и Гоита.

"Двамата разискаха по-нататъшното развиване на двустранното съдействие в региона на търговията, стопанската система и други области. Сред засегнатите тематики бяха вероятните доставки на съветски храни, торове и горива в Мали. Беше контрактувано, че съответните съветски и малийски служби ще засилят практическото си съдействие ", се споделя в изказване на Кремъл.

Лидерите показаха удовлетворение от нивото на взаимоотношение сред Русия и Мали в региона на външната политика, в това число от координирането на позициите в границите на Организация на обединените нации.

От своя страна съветският президент изрази вяра, че плануваната среща на върха Русия-Африка, която ще се състои в Санкт Петербург през 2023 година, ще способства за подсилване на обичайно другарските връзки на Москва с всички страни на африканския континент.

Путин и Гоита са изразили също удовлетворение от двустранното съдействие във външната политика.

Гоита благодарил на съветския водач за многостранната поддръжка, оказана от Москва, уточни ТАСС.

Вчера хунтата в Мали получи от Русия пет военни самолета и един хеликоптер, напомня Франс прес. През март Русия достави няколко бойни хеликоптера на Мали. Мали също така одобри огромен брой съветски инструктори. Според Франция и нейните сътрудници обаче хунтата прибягва до услугите на частната съветска военизирана група "Вагнер ", което обаче ръководещите в Бамако отхвърлят.



От август 2020 година насам Република Мали претърпя два военни преврата. При първия, на 18 август 2020 година, президентът Ибрахим Бубакар Кейта беше свален от власт. Военна група, ръководена от полковник Асими Гоита, назначи Ба Ндао за краткотраен президент на Мали. На 26 май 2021 година обаче той беше свален от същата военна формация, а Конституционният съд на Мали назначи Гоита за държавен глава за преходния интервал.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР