Всяко зрънце има по три обвивки и никакви вредители и

...
Всяко зрънце има по три обвивки и никакви вредители и
Коментари Харесай

Житото на фараоните е вкусно

Всяко зрънце има по три обвивки и никакви вредители и гризачи не го атакуват

Ценните му качества се дефинират от огромното наличие на протеин – 16,6 %


След десетилетия заточение в далечни страни и живот като във кино сериал, правоприемник на огромен земеделец, се завърна в България и развива сполучлива земеделска активност. Георги Славейков е някогашен офицер, старши механик по радиолокационни системи, както и първенец на България по мотокрос и народен играч. През годините се е потвърдил като извънредно съобразителен бизнесмен в разнообразни области. Бил е в Испания, Канада, Холандия, научил 7 езика, само че носталгията към родните корени победила и сега обработва 3000 декара земя, върху които сее житото на фараоните. Радетелят за чиста храна отглежда биолимец като от декар жъне приблизително по към 250 кг рандеман.

„ Тези количества са създадени без никакви химически субстанции. Лимецът е неповторимо растение. Той е античен вид и не инцидентно е прочут като житото на траките, назовават го и последната храна на Христос. Всяко зрънце на лимеца има по три обвивки и никакви вредители и гризачи не го атакуват, до момента в който не бъде олющен. Ценните му качества се дефинират от огромното наличие на протеин – 16,6 %, до момента в който при пшеницата той е 14,4 %. Освен това лимецът не съдържа глутен ”, коментира Георги.

„ Дядо ми Славейко преди време е бил земевладелец и е имал над 300 декара земи, които обаче били одържавени. Затова на първо време стартирах с 40 декара ниви, завещание от майка ми. Наричаха ме Странния земеделец ”, смее се Георги.

Случайно разкрил античното житно растение-лимец. Направило му усещане, че количествата, които съхранявал в базата си в русенското село Ряхово, дълго време се запазили в чудесно положение.Тогава проучил историята на зърното и останал изумен като схванал, че лимецът се пресява за разлика от другите хибридни житни култури. На четвъртата година засял 1000 декара с неповторимото жито. Освен това единствен почнал да сее ръж, макар че земеделци с опит го уверявали, че у нас това зърно не става.

„ Купих 1 звук семе от Унгария, засях 40 декара и изкарах луди добиви от по 400 кг ръж от декар. Сега ще опитам да отгледам 40 декара с нахут. Пробвах и с храната на инките-киноа, само че градушка унищожи цялата годишна продукция ”, споделя Георги.

В момента той е най-крупният производител на биолимец в страната и това зърно от ден на ден се търси.

Преди да стане процъфтяващ земеделец обаче, Славейков дълго време живял и работил в чужбина. В далечната 1989 година с първата си брачна половинка и 2-годишната им щерка тръгнали за Холандия със аероплан. След 7 месеца към този момент нямали право на престояване и потеглили за Испания с кола незаконно.

През 2001 година след цяло десетилетие в Канада се открил в Холандия, където по това време била брачната половинка му, само че тъкмо в този миг се сринала международната стопанска система, а той нямал работа.

Междувременно със брачната половинка му се разделили. Негов другар го срещнал с актуалната му огромна обич. След като 16 години не бил стъпвал на родна територия си пристигнал за първи път, а малко по-късно довел обичаната си, с цел да и покаже хубостите на България. Елс се влюбила в архитектурния резерват Арбанаси и декларирала: „ Тук желая да пребивавам! ”. Купили къща от англичанка, достроили я и в този момент това е техният дом.

Табуле с лимец

 s27-recepta-1 Продукти:
1 ч. ч. едро надробен лимец
4 връзки магданоз
1/2 връзка мента
1 глава червен лук
100 г чери домати
1 лайм, 100 мл зехтин,
сол и черен пипер на усет
Начин на подготвяне:
Едро смляният лимец се сварява, изплаква се със студена вода и се оставя да се охлади. Ако разполагате с лимецови ядки (мюсли) прибавете и тях. Магданозът и ментата се наситняват и се поставят в купа. Доматите се нарязват на дребно и се прибавят към подправките. Настъргва се кората на лимона и се прибавя дружно с изцедения сок. Слага се лимецът и се овкусява със зехтина, солта и пипера. Салатата се сервира гарнирана с нарязани на шайби домати.

Мъфини с лимец и ябълка


 s27-recepta-2 Продукти:
1 ч.ч. настъргани ябълки, 1 ч.ч. брашно от лимец, 2 яйца, 1/2 ч.ч. кафява захар, 1/3 ч.ч. олио, 1 к.ч. смлени орехи, 1 к.ч. стафиди, 1/2 ч.л. канела, 1 бакпулвер
Начин на подготвяне:
Яйцата се разрушават със захарта и олиото, и при непрестанно бъркане се прибавя брашното. Добавят се канела, стафиди, смлени орехи и настъргани ябълки. Разбърква се. Във всяко гнездо на формата се поставя по една хартиена кошничка и се цялостни до 3/4 със сместа. Мъфините се пекат в авансово загрята на 180 градуса фурна за към 20 минути. Проверяват се дали са изпечени, като се дупчат с съчка за зъби. Мъфините са подготвени, в случай че клечката остане суха
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР