Всяко творчество е изследване! Доказва го новия проект на художника

...
Всяко творчество е изследване! Доказва го новия проект на художника
Коментари Харесай

Вкаменелости от праисторически епохи в стара дрогерия

Всяко творчество е проучване! Доказва го новия план на художника Жорж Трак - „ Тракарт проучвателен център-музей ”. Три етажа от колоритна остаряла къща на Главната подреждат неповторима сбирка с „ разнообразни облици от епохите ” от нов вид. Това са знаци, орнаменти, шевици, оръдия на труда, митология, ритуали и вярвания, които самият Трак е събирал през годините. Сега сбирката му е налична за пловдивчани. В къщата, където преди време била фамозната дрогерия на Николай Моллов - на Главната улица.

Успешният модел от „ Трак арт ” в подлез Археологически е прибавен и тук. Центърът на Главната е място за експозиции, концерти, презентации на книги и любопитна експозиция, където могат да се видят странни на пръв взор неща. Например витрината с сбирка „ Вкаменелости ” - „ Машината на времето “, където фосили свидетелстват за столетия отпреди 150 млн. години. Вкаменени опализирани растения и животни, непокътнати до през днешния ден, ни дават напълно действителна визия за живота на планетата във времена, които напряко излизат от визиите ни за действителност. „ Винаги ни е предизвикала времевата рамка на живота на планетата, както и доколко той е чисто земен феномен, или сме част от многообразието на  живота във вселената ”, споделя художникът. 

Вторият етаж на рисърч центъра е още по-колоритен. Точно преди една година Жорж Трак пътешества в сърцето на Африка. 15 дни с локални водачи обикаля платото Бандиагара в Мали, с цел да види страната на догоните! От там Жорж се връща с скъпо богатство - сбирка от 25 паметни маски и ритуални предмети от бита на античните африканци - звездните хора, разкрили Сириус. Изумителната експозиция с предмети от бронз, дърво и камък е подредена тук. 

Каменните и керамични артефакти, експонирани в дребните стъклени витрини, са просвета Телем, споделя Гергана Филева, организатор в центъра. „ Духовният лидер на догоните е именуван Огон, а всички тези фигури и маски са ритуални предмети ”. Догоните вярвали, че в небесните небеса се намира звездата Сигуи (Сириус), към която кръжи звездата „ По Толо ” (в превод „ житено зърно ”). Това не може да бъде забелязано с невъоръжено око. По думите на Огона една цялостна обиколка на По Толо към Сигуи продължава 50 години. Удивителното е, че едвам през 1970 година е направена снимка на спътника По Толо (наречен от астрономите Дигитария) и е изчислено, че цялостната му обиколка към Сириус е тъкмо 50.04 години. „ По тази причина един път на всеки 60 години догоните провеждат огромни тържества в чест на Сигуи ”, добави Филева. По време на церемонията, която продължава от 2 до 5 години, мъжете извършват своите танци, като носят особено направени дървени маски. Като тези, които могат да се видят по витрините на рисърч центъра на Главната.

Центърът показва артефакти и от нашата история. Третият етаж на къщата е за сбирка „ Праистория - „ Култура Марица ”. От края на VII  и началото на VI хилядолетие прочие Хр. по нашите земи, в така наречен Широка Тракия, се откриват първите следи на установен живот и плътно население. Следите са изключително забележими в жилищните могили, образували се от наслоение през хилядолетията на обитаване. А култури като „ Караново ”, „ Долнослав ”, „ Юнаците ” и „ Култура Марица ” са измежду най-значимите образци от района.

Снимки Стоян Илиев
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР