Всяко съкращение в публичния сектор е добра антикризисна мярка, заяви

...
Всяко съкращение в публичния сектор е добра антикризисна мярка, заяви
Коментари Харесай

Даниел Вълчев: Образованието и науката трябва да се стимулират в кризата

„ Всяко редуциране в обществения бранш е добра антикризисна мярка ”, съобщи пред PRO.BG някогашният министър на образованието Даниел Вълчев.

„ Голямата администрация не е добра мярка. Концепцията, че повече хора ще свършат по-добре дадена работа, е погрешна”, добави някогашният министър.

Според Вълчев, който е и учител в СУ „ Св. Климент Охридски”, отнемането на Ботаническата градина от университета е било изцяло непотребен акт. „ Това е въпрос, който е доста остарял, и по този начин или другояче беше открито едно равновесие.”, означи той.

По мотив митингите в Българска академия на науките Даниел Вълчев разяснява, че въпросът е концептуален: ”Доколкото си припомням всякога, когато е имало предпочитание от страна на държавно управление и парламент за промяна, от Българска академия на науките се е изтъквал аргумента - вие ни вземате постройките. Когато приказваме за развиването на науката не трябва да свеждаме всичко до отдаването чартърен на 50 кв. м. Средствата в целия обществен бранш тази година са лимитирани. Това, което трябваше да се случи в държавното управление, то трябваше да си обясни целите. Считам, че образованието и науката е нещо, което по време на рецесия би трябвало да се подтиква. Друг е въпросът по какъв начин би трябвало да се подходи във връзка с обособените институции”, счита Вълчев.

Бившият министър на образованието особено акцентира обстоятелството, че средствата във Фонда за научни проучвания са съвсем нулеви: ”Проблемът на България с научните проучвания е, че не изяснихме тактика какво ще вършим с тях в идващите години. България би трябвало да избере 3-4-5 огромни области, в които да насочи напъните си, а в другите области да има едни умерени старания. Според мен неверна е визията, че самата научна общественост ще си дефинира целите. Това би трябвало да го вършат политиците.” /БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР