Всяко поколение и всеки от нас води своята битка за

...
Всяко поколение и всеки от нас води своята битка за
Коментари Харесай

"Интригата спира хода на народната работа"

" Всяко потомство и всеки от нас води своята борба за България. Понякога шумно, от време на време безшумно. Невинаги дружно, постоянно сами. На всеки от нас се пада дял от ориста на България, даже когато е надалеч или когато потребността го е прогонила от Родината. Но триумфът зависи, както споделя Апостолът, „ от дружните наши старания “. С тези думи президентът Румен Радев изпраща своето обръщение към българите по случай навършването на 148 години от гибелта на Васил Левски.

Президентът е под карантина, тъй като брачната половинка му Десислава е с covid-19, цветя от името на президентството сервира вицепрезидентът Илияна Йотова. На паметника на Левски има часовой от столични седмокласници. 

В своето обръщение Румен Радев показва, че от век и половина обетът, който Дякона дава на народа, го трансформира в знак на възрожденската ни фантазия за свободна и самостоятелна, само че и просветлена, саможертвена, братска и благородна България. Към нея сме длъжни постоянно да се стремим, само че постоянно я предаваме, забравяме и за нея рядко сме почтени, декларира президентът: „ Онази извисена България, която съкрушава нашественици, оказва помощ на слабите, равнява се с културните върхове на света, само че която - уви! - постоянно се помирява с беззаконието и се поддава на унинието “.

Президентът припомня, че на скръбната годишнина от гибелта на Васил Левски не се събираме, с цел да склоним глави, а с цел да ги надигнем. „ Днес това се случва. Българите осъзнахме, че каузи трябват, а не думи. Дано водачите на обществото ни осмислят думите на Левски, че „ интригата стопира хода на националната работа “ “, декларира президентът в посланието си.

“Дела трябват, а не думи. ” Поклон!, написа единствено министър председателят Борисов във Facebook страницата си, като постът е съпроводен от фотография от паметника на Апостола.

Представителни военни подразделения от всички гарнизони на страната ще проведат военни ритуали за отбелязването на 148 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски в разнообразни обитаеми места.

С поредност от събития и на 19 февруари жители и посетители на Карлово ще се преклонят пред паметта на Апостола , оповестиха от МО.

На 19 февруари от 09.00 часа в църквата „ Света Богородица ” ще бъде отслужена архиерейска Света литургия и панихида. От 11.00 часа още веднъж на площад „ Васил Левски ” ще се организира митинг-поклонение, който ще приключи с поднасяне на гирлянд, венци и цветя пред паметника от представители на държавната и локална власт, военнопатриотични организации и родолюбиви българи. Поклонението ще продължи с шествие до Национален музей „ Васил Левски ”.

На 19 февруари от 11.00 ч ще се извършат ритуали по поднасяне на венци в Плевен и в Шумен с присъединяване на военнослужещи от гарнизоните.

От 11.00 ч в Благоевград военнослужещи от Бригадното командване ще вземат участие в обред по полагане на венци и цветя в символ на благодарност към живота и делото на Апостола на площад „ Васил Левски “ пред неговия монумент.

От 10.00 ч в Белене с присъединяване на военнослужещи от военното формирование 28 880 ще се състои ритуалът по поднасяне на цветя пред паметната плоча на Васил Левски в двора на едноименното учебно заведение в града.

От 12.00 военнослужещи от 4-ти артилерийски полк в Асеновград ще поднесат венци и цветя пред паметника на Апостола в града.

Военнослужещи от Военноморските сили (ВМС) ще проведат военните ритуали във Варна и в Бургас . От 10.00 ч във Варна ще се състои ритуалът за поднасяне на цветя и поклонение на паметната плоча на Апостола в кв. „ Левски “. От 11.00 ч. почетен часовой ще взе участие във военния обред за поднасяне на венци и цветя на паметника на Васил Левски в морската градина.

От 11.00 ч в гр. Бургас почетен часовой от Военноморски сили ще взе участие в общоградското поклонение и военния обред за поднасяне на венци и цветя на паметника на Васил Левски, в морската градина на гр. Бургас.

В Пловдив с присъединяване на представителни военни подразделения – почетна рота, боен духов оркестър и венценосци от 11.00 ч ще се организира боен обред на паметника на Васил Левски на алеята на Бунарджика. Преди това от 10.00 ч ще бъде отслужена панихида в храм „ Свети Свети Петър и Павел “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР