Всяка втора събота Микел Нилсен си ляга с идеята, че ...

Всяка втора събота Микел Нилсен си ляга с идеята, че

Да ти плащат за това, че ти пускат ток, докато опитваш да спиш

Всяка втора събота Микел Нилсен си ляга с концепцията, че едвам ли ще успее да поспи. Между среднощ и 04:20 ч. сутринта 26-годишният датчанин непринудено се подлага на всякакъв тормоз — мощни звуци, ярки светлини и даже електрически потрес.

Пред леглото му е инсталирана камера, посредством която всякога към хиляда души го гледат онлайн в Twitch по какъв начин се пробва да спи. Стотина от тях му подаряват пари, като съгласно размера на сумата се задейства избран тип дразнител, който да смути съня на Микел.

Така да вземем за пример против подаяние от 1 $ консуматор може да напише известие, което бот ще прочете мощно на Нилсен, с цел да го разсъни. При подаяние от 95 $ обаче потребителят може напряко да пусне ток по тялото на младия датчанин през електрошокова гривна, намираща се на едната му китка.

Този мазохизъм си има име - Микел Нилсен е стриймър на интерактивен сън и надалеч не е единственият подобен в обществената мрежа TikTok или стрийминг платформата Twitch.

Още през 2020 година се появи трендът хора да излъчват онлайн в интернет по какъв начин спят в домовете си пред очите на от време на време хиляди непознати, които - явно - имат интерес да гледат по какъв начин различен спи. Тогава обаче липсваше интерактивния и измъчващ детайл, който се следи при стрийма на интерактивен сън.

Хора като Микел в действителност не спят - феновете им не им оставят тази опция и това е самата концепция. Стриймърите на интерактивен сън пълнят стаите си с всевъзможни системи, които да разрешат на гледащите да ги тормозят в действително време. Всяко онлайн подаяние води до някакъв тип деяние, най-често шумно и дразнещо.

Джейк Боем е различен образец за човек, който разрешава на други хора против пари да му пречат да спи. 28-годишният австралиец даже е напуснал работата си, тъй като твърди, че изкарва повече пари от това да си стои у дома и да не става от леглото, в сравнение с от работата си като уеб разработчик.

Така преди четири месеца той взема решение да се откаже от специалността си и да трансформира в действителност за себе си това, което е видял в обществените мрежи. Под прозвището Sleepfluencer Боем през днешния ден изкарва — по негови думи — по към 50 хиляди щатски $ месечно.

Боем стриймва опитите си за сън сред 23:00 ч. и 06:00 ч. Понякога го гледат по 8000 души, споделя той пред Current Affair. На всеки 10 до 20 секунди някой от феновете дава пари, с цел да се случи нещо в спалнята на Боем. Всеки анимиран " подарък ", изпратен от тях и струващ пари, естествено, води до някакво събитие.

" Започна с това да ме разсънват, само че стана освен това - те не ми разрешават да заспя ", споделя мъжът.

На доктрина звучи извънредно, само че за австралиецът това води до облага. Може да се чудите какви хора биха плащали, с цел да пречат на някого да спи, само че явно такива има. Някои заплащат единствено по 50 цента. Но други — двама или трима души седмично — дават по 600 $ едновременно. Наскоро се е случил еднакъв човек три пъти да даде тази сума.

И въпреки TikTok да взима 50-процентова комисионна от " подаръците ", Боем отново изкарва доста пари.

Стриймъри на интерактивен сън има и в други платформи - Asian Andy, един от пионерите на този формат, само че в YouTube, се хвали във видео с това, че за 7 часа е изкарал 16 хиляди $.

Хора като упоменатите водят след себе си вълна от имитатори. Един ще има балон с брашно над главата си, подготвен да се спука по предпочитание на феновете, друга жена против 150 $ е подготвена да бъде залята с кофа вода, до момента в който спи.

За гледащите опцията да лишават съня на някого е занимателна. Самите стриймъри обаче отиват все по-далеч, с цел да държат вниманието на публиката.

Боем да вземем за пример първоначално е разрешавал на гледащите го отдалечено да ръководят принтера му. Само това. Днес обаче измежду нещата, които могат да се случат в спалнята му против възнаграждение, с изключение на внезапното стартиране на мощни звуци и светлини е и това да бъде включена машина за балончета.

Микел Нилсен, който има 1,4 млн. почитатели общо в Twitch, TikTok и YouTube, изяснява пред Wired, че в действителност даже не заспива при стриймовете си. Имал е едвам 6 необезпокоявани минути един път и даже не е съумял да заспи изцяло. Когато стриймът му свърши в 04:20 ч., той обработва видеото до към 05:30 ч. сутринта, след което спи до обяд.

Дистанционното ръководство на разнообразни " мъчения " в спалнята му е допустимо посредством програмата Lumia Stream. Тя свързва осветлението със обществените му мрежи, като феновете постоянно го будят с включване на светлините. Друга стратегия - If This Then That, също разрешава свързването на разнообразни джаджи с профилите му. Като това през Twitch да може да бъде задействана шоковата гривна на ръката му.

Нилсен не разкрива какъв брой изкарва от начинанието си - дефинира го като " задоволително ".

" Ако върша сходни стриймове два пъти в месеца, изкарвам задоволително от тях, с цел да си платя наема, сметките ", изяснява датчанинът. Посочва, че все отново изкарва повече пари от по-обичайни и неинтерактивни видеа в YouTube поради приходите от реклама.

Веднъж в три през нощта гневен комшия е тропал по вратата му поради вдигащия се звук, само че откакто Нилсен купил на всичките си съседи по бутилка алкохол, всяка на стойност 200 $, към този момент нямало недоволства.

Управляващият шеф на организация за обществени медии Джейкъб Арнот прави оценка като доста интелигентна тактиката, която стриймърите на интерактивен сън имат. Отбелязва обаче, че даже на гледащите да им наподобява елементарно, сходно " ново, малко бясно, малко креативно " начинание сигурно не е за всеки и изисква отдаденост.

Професор Брук Ерин Дъфи от университета " Корнел " обаче вижда проблем. Тя се занимава с стопанската система в обществените мрежи. На първо време отбелязва, че парите на стриймърите на сън идват от дарения, а не от реклами, което ги прави доста по-несигурни.

Посочва също, че сходно на други микронишови жанрове цифрово наличие, стриймингът на сън евентуално ще повлече доста искащи да опитат, само че единствено дребна част от тях ще имат значими финансови приходи.

Що се отнася до самия Микел Нилсен, който към този момент е трансформирал това в част от живота си, да стриймва съня си е по едно и също време финансово и прочувствено възнаграждаващо. Някои фенове са му казвали, че с помощта на него са се справили с сложен срок.

" Това по какъв начин някакъв човек се пробва да заспи е задоволително да направи различен благополучен, задоволително е да ги накара да не помнят проблемите си и да се посмеят за 20 минути ", споделя датчанинът. Поради тази причина не мисли да стопира.

Напротив, възнамерява да се снабди с къща, с цел да може да си разреши още повече интерактивност и способи, по които феновете да скапват опитите му да се наслаждения на съботния си сън.

Източник: webcafe.bgКОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg