Всяка промяна в обществените медии трябва да има своето основание.

...
Всяка промяна в обществените медии трябва да има своето основание.
Коментари Харесай

Нели Огнянова: Всяка промяна в обществените медии трябва да кореспондира с аудиторията

Всяка смяна в публичните медии би трябвало да има своето съображение. Ако погледнем и към Швейцария, и към Австрия, и към други мощни в региона на публичните медии страни от Европейския съюз, би трябвало да се уточни, че тази смяна би трябвало да има връзка с аудиторията. Това уточни в изявление за предаването " Събота 150 " медийният специалист проф. Нели Огнянова:
" Все отново публичните медии се отличават с това, че те имат връзка с всички пластове на обществото по възраст, пол, език, раса. Трябва да се провежда устойчива връзка сред ръководството на публичните медии и хората и да се види какви са потребностите на хората. Оттам би трябвало да стартираме. Много е значимо когато публичните медии вземат решение за своите услуги - да вземем за пример стратегии или нови услуги, това да бъде основано на данни, а не просто една социална медия да взема решение, че това наличие ще бъде на уеб страницата, а това наличие ще се популяризира ефирно. "
Развитието на цифровите технологии и фрагментацията на медийната картина оказват напън върху публичните медии. Има доста конкурентни медии и публичните радио и телевизия не престават да се борят за своето място, счита проф. Огнянова, която очерта четири съществени стълба в диалога за публичните медии - финансиране, доверие, самостоятелност и социална поддръжка. 

Огнянова назова резултата от швейцарския референдум да продължи финансирането на публичните медии посредством такси от жителите и компаниите вдъхновяващ и акцентира, че концепцията получи поддръжката на две трети от гласувалите. Визирайки швейцарският опит, Нели Огнянова посочи, че от общата сума, акумулирана през таксите, избран % отива за изследване на аудиторията, а различен % отива за активността на медийния регулатор, което способства за неговата самостоятелност:

" Не цялата сума отива единствено за швейцарските публични радио и телевизия. Тя се разпределя по по-сложен метод, тъй че да поддържа културното разнообразие, особено за Швейцария, и многоезичността. Така или другояче обаче заплащането на тази такса, или по-точно данък, се поддържа във всички 26 кантона, във всички общини, с едно две изключения, и във всички езикови зони, което е удостоверение за зрелостта на швейцарското общество и прави доста мощно усещане. "

Запитана кой европейски модел би могъл да бъде прибавен в България, проф. Огнянова посочи, че моделите не могат да се придвижват механично и даже да стане по този начин, те няма да проработят в една обществена среда, в която хората нямат развито отговорно отношение към личните си публични медии и гледат на тях като на нещо ненужно, което единствено лишава част от общественото финансиране: 

" Струва ми се, че в България също има бъдеще смесения модел - да има една част от финансирането от комерсиално слово и другата част да бъде от налози, само че не такси в личен смисъл, тъй като в случай че е такси, би трябвало да изследваме кой гледа Българска национална телевизия, кой слуша БНР и единствено тези, които съответно одобряват услугата, те да заплащат, което би довело до доста огромни усложнения. "

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР