Всяка минута се ражда едно дете FH (фамилна хиперхолестеролемия). Това

...
Всяка минута се ражда едно дете FH (фамилна хиперхолестеролемия). Това
Коментари Харесай

Защо е нужна повече информация за децата с хиперхолестеролемия

Всяка минута се ражда едно дете FH (фамилна хиперхолестеролемия) . Това дете в никакъв случай няма да може да разгради неприятния холестерол , който се натрупва в него – без значение какъв брой здравословен метод на живот има.

В България даже не се приказва за народен скрининг за Фамилна хиперхолестеролемия . За да увеличи информираността за това заболяване, в България идва госпожа Магдалена Дакорд, основен изпълнителен шеф на FH Patient Network . Това оповестяват от Федерация " Български пациентски конгрес ".

Храната и спорта не лекуват високият холестерол и фамилната хиперхолестеролемия.

 Магдалена Дакорд, основен изпълнителен шеф на FH Patient Network

FH значи нараснал риск от ранно сърдечно-съдово заболяване , по-специално коронарна болест на сърцето. Много е значимо децата и възрастнит с FH да не стартират да пушат . Пушенето предизвиква увреждане на артериите, неразделна стъпка в развиването на сърдечни болести и риск от затруднения. Идентифицирането на FH допустимо най-рано в живота е жизненоважно.

Това значи, че лекуването може да стартира от най-ранна възраст и да бъдат предотвратени затруднения и ранна гибел.

Средната възраст на умрелите мъже с FH е 54 години, а на дамите 68 години. Скринингът в Европа към този момент дава своите позитивни разултати. В България той съвсем стартира, само че спря в зародиш. В Европа към този момент започва педиатричен скрининг – при деца над 2 г.възраст.

Като партньорска организация на Федерация „ Български пациентски конгрес ” аларамират, че е належащо и у нас да има предварителна защита по отношение на заболяавнето. Пациентската организация е инициирала многочислените начинания по тематиката.

Г-жа Дакорд ще връчи статуетка на годишните награди „ Даниела Сеизова – В името на живота ”. В рамките на своето посещаване ще има редица срещи с родни експерти , с цел да разиска проблемите и обстановката в България.

По обявата работи: Гергана Хрисчева БНР подкасти: В центъра на системата В центъра на системата Кожа и слънце
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР