Всяка криза създава възможности. България до сега не търсеше алтернативи

...
Всяка криза създава възможности. България до сега не търсеше алтернативи
Коментари Харесай

Бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй": Няма да се сложи нелицензирано гориво в нито един блок, сигурността е гарантирана

Всяка рецесия основава благоприятни условия. България до в този момент не търсеше други възможности заради обстоятелството, че Русия дали целеустремено или не създаваше най-ниските цени в Европа. Цяла Европа зависеше от съветския газ. След построяването на инфраструктурата, която разрешава да се внася газ, сега България е една от входните точки на Европа, а освен на Балканите. Това съобщи в студиото на " Денят стартира " някогашният шеф на АЕЦ " Козлодуй " Валентин Николов.

Интерконекторът с Гърция разрешава до 5 милиарда куб. метра, а страната ни изразходва към 3 милиарда куб. метра газ годишно. България от ден на ден става център на систематизиране откъм южната част - Азербайджан, Турция и Каспийския район до север и на запад от нас, изясни Николов.

По отношение на доставките на нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй ", Николов сподели, че американската компания " Уестингхаус " до скоро беше единствената опция, която можеше да доставя нуклеарно гориво, което е съвместимо с съветското. И по тази причина през 2019 година беше подписано съглашение, обещано от АЕЦ " Козлодуй " за лицензиране на това гориво в нашия регулатор. Пътната карта споделя, че идната година през март би трябвало да завърши тази лицензия, означи Валентин Николов.

Ако не се поръча на " Уестингхаус " гориво за 5-ти блок на АЕЦ, ще бъде заредено от новото гориво, за което " Уестингхаус " няма да има лиценз. Тоест ние изтърваме тази диверсификация. Няма да бъде поставено гориво, което не е лицензирано в нито един блок на АЕЦ " Козлодуй " и сигурността е обезпечена, уточни специалистът.

По думите му АЕЦ " Козлодуй " заплаща и поръчва да се лицензира това гориво и единствената опция е била " Уестингхаус ". Ако се пусне търг в този момент френската компания " Франатом " ще завоюва този търг заради обстоятелството, че " Уестингхаус " не могат да лицензират гориво, което да се достави на 6-ти блок. Затова ние би трябвало да имаме диверсификация - не може да доставяме единствено съветска технология. Политическото решение е това - да се вземе от " Уестинг хаус " и от " Франатом ", това са нашите сътрудници - Франция и Съединени американски щати, посочи Николов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР