Всяка година в света се регистрират повече от 10 милиона

...
Всяка година в света се регистрират повече от 10 милиона
Коментари Харесай

Д-р Ангел Кунчев: Имаме достатъчно ваксини

Всяка година в света се записват повече от 10 милиона смъртни случая при деца под 5-годишна възраст. Голяма част от тях са в резултат на болести, за които съществуват настоящи ваксини. Липсата на тежки заразни болести се дължи точно на засилено прилаганата имунопрофилактика. Затова всяка година от 2005-а насам се провежда Европейска имунизационна седмица, която тече сега. Нейната цел е Европейският район да стане свободен от ваксинопредотвратими болести.

Съвременният имунизационeн календар в България включва наложителни имунизации в детската възраст

против 11 заразни заболявания

(туберкулоза, хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце вид Б инфекции и пневмококови инфекции, морбили, рубеола и паротит).

У нас съществуват и две национални стратегии за целесъобразни имунизации – за първична профилактика на рака на маточната шийка (2017-2020) и за надзор и лекуване на ротавирусните гастроентерити (2017-2021). Те обезпечават безвъзмездна имунизация за съответните целеви групи: против рак на маточната шийка за девойките на 12 и 13-годишна възраст и против ротавирусни инфекции за всички деца от 6-седмична докъм 6-месечна възраст.

В България се ползват и други целесъобразни имунизации, които се правят против възнаграждение от пациента. Някои се вършат единствено когато човек ще пътува в инфектиран регион, като тази против жълта тресчица. Други, каквито са против грип и хепатит А, защищават от периодически епидемиологични гърмежи, избухващи през 5-6 години, които засягат най-вече дребните деца. Затова е добре да се намерения за национални стратегии, които да обезпечат безвъзмездна имунизация за целеви групи, предлага доктор Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор на Министерството на здравеопазването. България е останала единствената страна на Балканите, където противогрипната ваксина не се реимбурсира за избрани рискови групи, каквито са възрастните хора, постоянно боледуващи деца, бременни, хора с някои хронични болести. „ Надявам се в най-скоро време да се внесе предложение и да се одобри решение за

безвъзмездна имунизация против грип на хората над 60 години

Това може да стане още от идната година “, счита експертът.

„ За мен няма разлика сред имунизациите, които са поставени в наложителната и в целесъобразната част на календара, защото те са еднообразно скъпи и еднообразно ефикасни и защищават от значими заболявания “, споделя доктор Кунчев. Колкото до въпроса доста ли са или малко наложителните ваксини за 11 заболявания, от позиция на експерта те по никакъв начин не са доста и би било добре в околните години в календара да се включат още ваксинопредотвратими заболявания, каквато е варицелата. Такава имунизация се прави в 17 страни от Европейски Съюз, и то от години. Страната с най-дълъг опит е Съединени американски щати – 20 години. Там се регистрират 80% понижение както на заболеваемостта, по този начин и на смъртността от инфекцията, която мнозина считат за лека.

От друга страна, би трябвало към този момент да се понижи броят на приемите на някои ваксини, каквито са тези срещу изчезващите заболявания полиомиелит и туберкулоза, без те да се приключват, несъмнено. У нас, в Румъния и Полша към момента има случаи на туберкулоза, само че приемите на ваксина са понижени от 5 на 4, вероято в околните години ще станат 3, по преценка на специалистите.

Ключов миг в контрола на едно заразно заболяване чрез имунизация е достигането и поддържането на висок имунизационен обсег –

95 и повече %

Спадането на обсега под избрани сериозни стойности е причина за епидемиологично разпространяване на съответната инфекциозна болест. Подобен висок обсег се реализира мъчно. Съществува една причинност – колкото по-малко е детето, толкоз по-редовно се ваксинира, колкото по-голямо става, толкоз по-рядко. Да не приказваме за възрастните, които би трябвало да си създадат реимунизация след 5 или 10 години.

Въпреки това имунизационният обсег у нас напълно не е неприятен и е съпоставим с този в доста европейски страни. Така най-малко сочат формалните данни, които постъпват от общопрактикуващите лекари. Най-висок е процентът на ваксинираните новородени против туберкулоза, защото имунизацията се слага още в родилния дом – близо 99%. Горе-долу по този начин стои и въпросът с хепатит Б, имунизацията против който се слага у нас още първия ден след раждането от 1992 година

Причините да не се слагат ваксини са най-често медицински. „ Тук има и известно презастраховане от страна на персоналния доктор – счита доктор Кунчев. – Температура 37,5 градуса не е мотив за отсрочване с 1, 2 или 3 месеца, само че ние ги разбираме сътрудниците. Така и майката е по-спокойна. “

Има и отводи да се слагат ваксини, които се дължат на антиваксиналните придвижвания, само че те не надвишават 1%. Интересното е, че някои от най-върлите съперници на имунизациите сами търсят къде могат да ваксинират себе си или децата си, в случай че са получили зелена карта или отпътуват да учат в чужбина. Държави като Италия и Франция пък върнаха наложителните имунизации, откакто там избухнаха епидемии от морбили, взели човешки жертви.

Друга част от популацията е тотално отвън страната и здравната система, няма персонален доктор и там, естествено, не се вършат никакви имунизации, макар че децата до 18 години са здравноосигурени и могат да получат безвъзмездна ваксина. Но някой би трябвало да ги заведе, все пак… Цели фамилии дружно с децата въобще ги няма, тъй като са в чужбина.

За тази година са обезпечени всички ваксини, от някои даже има запас, който стига до една трета, твърди доктор Кунчев. Предстои договорите с компаниите да стартират да се подписват за две години, тъй като на никое място по света няма склад за ваксини – належащо е време те да бъдат създадени и то напълно не е малко.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР