Всяка година светът произвежда около два милиарда тона отпадъци. Но

...
Всяка година светът произвежда около два милиарда тона отпадъци. Но
Коментари Харесай

Невидима отрова: боклукът, който всеки носи в джоба си

Всяка година светът създава към два милиарда тона боклуци. Но това е единствено боклукът, който се вижда. Всеки, който желае да живее екосъобразно, следвайки максимата за „ нула боклуци “, би трябвало да гледа освен в личния си панер за отпадък. Това написа в своя материал за Тамсин Уолкър.
Повечето боклуци са невидими за потребителите
По-голямата част от международните боклуци пораждат в процеса на произвеждане на нещата, които купуваме - в добива на първични материали и сила, нужна за индустриалните процеси, както и в превоза.
В особена степен това важи за всичко, което е обвързвано с електрониката. В тази сфера международното бунище пораства най-бързо и там се генерира по-голямата част от невидимия отпадък. „ По-голямата част от замърсяването и генерирането на боклуци от електронни устройства се случват доста преди потребителите да се доберат до тях “, споделя Джош Лепавски, професор по география в Мемориалния университет в Нюфаундленд, Канада, и създател на книга за световното влияние на производството на цифрови технологии.
Производството на електроника е обвързвано с рискови химикали, парникови газове и потребление на вода. Повечето от тях са изцяло невидими и сложни за схващане за елементарния консуматор. Електрониката се състои от голям брой съставни елементи, които нормално се набират и създават на разнообразни места по света, преди да бъдат съединени на напълно друго място.
Благородни метали за електронните устройства
Типичният смарт телефон, да вземем за пример, може да съдържа до 62 разнообразни метала. Безбройните дребни съставни елементи на един iPhone включват злато, сребро и паладий.
Според изследване на шведската асоциация за ръководство и преработване на боклуци Avfall Sverige, невидимите боклуци, нужни за производството на един общоприет смарт телефон и един 3-килограмов преносим компютър, тежат надлежно 86 и 1200 кг.
Лаптопите и смарт телефоните надалеч надвишават всички други артикули в това изследване, като говеждото, което генерира четири кг отпадък за един кг месо, или памучните панталони, които генерират 25 кг отпадък.
Контрол на добива на първични материали
Благородните метали за нашите смарт телефони, които произлизат най-вече от Азия, Африка и Австралия, първо би трябвало да бъдат извлечени. По време на този развой, както и на превозването и обработката им, се отделя прахуляк, който съдържа нездравословни метали и химикали и попада във въздуха и водоизточниците.
Без нужния надзор тези токсични съставни елементи могат да замърсят подземните води, да обхванат в долините и реките, да навредят на почвата, растенията и животните и да застрашат човешкото здраве.
Това не значи безусловно, че добивът на тези благородни метали е нездравословен за околната среда, споделя Салим Али, професор по енергетика и околна среда в Университета в Делауеър, Съединени американски щати. " Предизвикателството е да се провежда добивът по подобен метод, че да не се навреди на околната среда ", споделя той.
Сглобяването на електрически уреди също генерира огромни количества боклуци - и доста от тях са токсични. Например газовете, употребявани при производството на електронни съставни елементи, като флуорирани парникови газове, употребявани за монитори, „ доста от които са доста по-вредни от въглеродния диоксид “, споделя Лепавски.
Проследяването и контролът са предизвикателство
Днес множеството електроника се създава в Китай, Хонконг, Съединени американски щати и страни от Югоизточна Азия. Проследяването на невидими боклуци също е мъчно, защото доста модерни артикули, изключително електрониката, имат дълги и комплицирани вериги за доставки.
Американската компания Apple разгласява лист със своите 200 най-важни снабдители, основани в 27 разнообразни страни. Но по-голямата част от доставчиците са ситуирани тук-там, където няма обществено налични регистри, в които да се наблюдава отделянето на токсични замърсители.
В международен мащаб сега единствено 17,4 % от всички електронни устройства, които към този момент не се употребяват, се събират и рециклират. Но даже тези устройства да бъдат рециклирани на 100 % сполучливо, това няма да промени замърсяването и отпадъците от тяхното произвеждане, изключително при минните боклуци, изяснява Лепавски.
Производството с нулеви излъчвания не взема решение всички проблеми
Apple се ангажира да стане CO2-неутрален до 2030 година и неотдавна отговори на възходящите опасения за електронните боклуци, като към този момент не включва слушалки и зарядни устройства при всеки продаден мобилен телефон. Американската компания също по този начин даде обещание да употребява повече рециклирани материали в производството си.
Професорът по машинно инженерство Жао има да добави още нещо: " Смартфонът може да е към този момент стар единствено след няколко години. Това прави повторното потребление и преработването съвсем невероятно. " Технологичните компании би трябвало да печелят пари и това води до отрицателни последствия за околната среда.
Тамсин Уокър, Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР