Всяка година процентът на записаните деца намаляваФормираха осем маломерни паралелки

...
Всяка година процентът на записаните деца намаляваФормираха осем маломерни паралелки
Коментари Харесай

Режат класове заради емигриращи семейства

Всяка година процентът на записаните деца понижава
Формираха осем маломерни паралелки в добрички учебни заведения

Пращат 11 400 гимназисти на процедура

Общо 8 маломерни паралелки бяха образувани в две добрички учебни заведения. Това утвърди локалният парламент, а повода за дефицита на възпитаници е миграцията на фамилии към Германия и други страни от Европейския съюз.

В Обединено учебно заведение „ Йордан Йовков” във втори клас ще има паралелка с 14 деца, в трети - с 15, а професионална подготовка в 12 клас ще получат 12 гимназисти. Другите пет маломерни паралелки с от 13 до 17 възпитаници ще са в прогимназиалния курс на ОУ „ Христо Смирненски”.

Ръководствата на двете образователни заведения заявиха, че разполагат с нужната материална база и учители, както и със средства за застраховане на образователния развой от одобрените си бюджети.

Тенденцията за понижение на учениците в Добрич поради вътрешна и главно външна миграция е годна от няколко години. През образователната 2020/2021 година записаните в бяха с 2,5% по-малко по отношение на миналата. Идентично бе понижението на посещаващите детски градини. Затова шест от детските градини в регионалния град бяха слети в три.

А в това време МОН продължава напъните си да усъвършенства практиките на учениците от професионалните гимназии и паралелки. Предвижда се повече от 11 600 гимназисти над 16 години ще се включат в образованията, които ще се водят от 340 учители и представители на бизнеса и науката.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР