Всяка година, през третата неделя на месец май, светът отбелязва

...
Всяка година, през третата неделя на месец май, светът отбелязва
Коментари Харесай

На 17 май отбелязваме Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

Всяка година, през третата неделя на месец май, светът отбелязва Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН.

В България Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН се отбелязва от 1992 година. Тази година самодейността ще премине под мотото: " ХИВ - помним, действаме, продължаваме ".

Поради пандемията от COVID-19 и нуждата всички ние да пазим здравето на хората от най-рисковите категории, измежду които са и живеещите с вируса на ХИВ/СПИН, тази година всеки, който желае да се включи в отбелязването на деня за съпричастност, може да го направи, като на 17 май, в 21.00 часа, сложи на прозореца запалена свещичка или друга светлина в символ на взаимност.

За първи път Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН се отбелязва в Сан Франциско и Ню Йорк през 1983 година, когато към момента се знае прекомерно малко за заболяването. Днес в самодейността вземат участие над 1 200 организации в 115 страни, като тя е мотив хората от разнообразни страни по света да заговорят за СПИН. Целта е както повишение на информираността и чувствителността към тематиката, по този начин и ограничение на свързаната с ХИВ стигма и ангажиране на повече хора в битката против СПИН.

По данни на " Националната стратегия за предварителна защита и надзор на ХИВ/СПИН " от началото на годината до 13 май 2020 година са открити нови 83 ХИВ - серопозитивни лица, с което записаните носители на ХИВ в страната от 1986 година до в този момент са 3 367. Над 90% от новорегистрираните са се инфектирали по полов път, над 8% - при инжекционна приложимост на опиати. Броят на умрелите от ХИВ /СПИН през 2019 година е 38 лица.

Към 31 март 2020 година общо 1 745 лица с ХИВ се наблюдават в секторите за лекуване на пациентите с ХИВ/СПИН.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР