Всяка година претърпяваме поне по една грипна вълна, особено в

...
Всяка година претърпяваме поне по една грипна вълна, особено в
Коментари Харесай

10 сигурни начина да се предпазим от грипа

Всяка година претърпяваме най-малко по една грипна вълна, изключително в зимните месеци. Затова би трябвало постоянно да сме готови, да знаем по какъв начин да реагираме при първите признаци на заболяването и да създадем всичко допустимо да не се разболеем.

Как да разберете дали сте пипнали грип или елементарен респираторен вирус

Много от признаците си наподобяват, само че при грипа се следят хрема, кашлица, висока температура, болки в ставите и мускулите, главоболие, мощна отмалялост, повръщане или диария.

Мийте ръцете си постоянно

Вирусите се придвижват освен по въздушно-капков път, само че и посредством кожата. Затова измивайте ръцете с антибактериален сапун на всеки час. Ако нямате опция за това, пробвайте да контролирате докосването на лицето си с ръце, щом не са измити. Така ще намалите заплахата от болест. Вирусите полепват по всевъзможни повърхности, в това число кожа и облекла и могат да останат дейни и живи в това състояние няколко часа.

Почивайте си

Щом почувствате първите признаци на грипа, спрете да упражнявате или да се движите интензивно, в случай че до момента сте го правели. Ограничете всевъзможни действия, които могат да ви накарат да се дехидратирате, даже малко. Тренировките провокират стрес в клетките и тъканите, който в допълнение отслабва имунната система и ѝ пречи да се пребори с грипа.

Не посягайте към антибиотиците

Те няма да ви оказват помощ, в случай че сте се заразили с вируса на грипа. Само ще отслабят имунитета ви. Тези лекарства се взимат единствено и само в случай че вирусът е основал условия за бактериална зараза. Посъветвайте се с доктор.

Опитайте болкоуспокояващи без рецепта

Можете да опитате антипиретици, парацетамол или нестероидни противовъзпалителни средства, които да подтиснат признаците на грипа и да ви накарат да се почувствате по-добре. Но постоянно е целесъобразно да се консултирате с доктор преди да предприемете банкет на каквито и да е медикаменти, без значение дали са отпускани без рецепта или не. Състоянието ви може да постанова по-сериозно лекуване.

Спете повече

Колкото повече време дадете на организма си да си почине и да възвърне оздравителните си сили, толкоз по-добре. Сънят е един от потребните механизми за справяне с грипа.

Внимавайте да не предозирате с витамините

В устрема си да не се утежни положението им, доста хора прекаляват с пиенето на витамини. Те не са по никакъв начин безобидни, в случай че се одобряват в прекомерно огромни количества. Това няма да помогне за бързо излекуване, даже в противен случай.

Прекалено високите дози витамин С да вземем за пример могат да доведат до тежка диария, а тя от своя страна – дехидратация, влошаваща признаците на грипа и отслабваща имунните отбрани.

Заредете се с потребна храна

Наблегнете на колкото се може повече плодове и зеленчуци. Сред най-богатите на витамин С и антиоксиданти са горските плодове.

Пийте доста течности

Да сте хидратирани е едно от най-важните неща, когато човек страда от вирусно заболяване. Наличието на задоволително течности в организма оказва помощ на тялото да се оправи по-добре с инфекцията.

Не хващайте грипа

Най-добре би било въобще да не хващате вируса на грипа. Превенцията е най-полезното за организма нещо, което можете да извършите. Опитайте с противогрипна ваксина, както и с спомагателни естествени имуностимулиращи артикули, храни и питиета, които да подсилят отбраните на организма.

източник: az-jenata.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР