Всяка година по това време се наблюдава сезонът на шарките.

...
Всяка година по това време се наблюдава сезонът на шарките.
Коментари Харесай

Д-р Ангел Кунчев: Морбили е най-заразната болест

Всяка година по това време се следи сезонът на шарките. В момента има малко по-широко разпространяване в Пловдивско. Това сподели в утринния блок на Българска национална телевизия основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.

Варицелата е всеобщо публикувана въз основата на това, че у нас няма профилактика. Всеки, който не я е преболедувал, при първа среща с вируса се заразява, добави той.

Когато се изкара в ранна детска възраст, варицелата протича относително леко. Усложненията се показват във инфектиране на междинното ухо, менингити, енцефалити. Иначе нормално протича с температура, с присъщ обрив, посочи доктор Кунчев.

Ваксиналното покритие за морбили у нас е относително положително, движи се сред 89% и 94%. Това ни кара да мислим, че няма условия за доста необятно разпространяване на епидемията в България. В Сърбия случаите на болни от морбили станаха над 1600. Подобна е обстановката и в Румъния, където има и смъртни случаи, съобщи основният държавен здравен контрольор.

Морбили е доста съществено заболяване. Закъснение от 2-3 дни може да докара до най-тежките затруднения - пневмония и енцефалити, акцентира той.

Граничният надзор не е най-ефикасната мярка в тази ситуация. Ако би трябвало да приказваме в действителност за противопоставяне на болестта от морбили, това е имунизацията. Морбили е най-заразното заразно заболяване. Дори един най-малък контакт при морбили е задоволителен, с цел да получим вируса, безапелационен е доктор Ангел Кунчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР