Всяка година около един милион руски двойки регистрират своите бракове,

...
Всяка година около един милион руски двойки регистрират своите бракове,
Коментари Харесай

Кои са най-популярните дати за сватби в Русия?

Всяка година към един милион съветски двойки записват своите бракове, само че същинският взрив на сватбите се случва на тези специфични дати.

Повечето регистрации на сватби в Русия се организират през топлите летни месеци (най-често в петък, с цел да продължи празнуването и през уикенда), само че даже и в студените зимни работни дни службите по гражданско положение могат да бъдат претъпкани с младоженци.

На най-популярните дати службите провеждат необикновени празнични регистрации: на пързалки за кънки, в кабинкови лифтове – и даже подземен.
Красная Горка (Червеният хълм)
 Сергей Кисельов/Moskva Agency

Някога този ден е бил езически празник за младоженците, който по-късно е бил натрапен върху православните обичаи. От една страна, това е първата неделя след православния Великден (от края на април до началото на май, според от годината) – денят, в който църквата още веднъж стартира да прави сватбени церемонии, които са неразрешени от началото на Великия пост (след Масленица) до Великден. В езически времена обаче Красная Горка е била празник на новата пролет и ден, в който младежите още веднъж са можели да се оженят след дългата зима.

Въпреки това на този ден се открива сватбеният сезон в Русия. Регистрационните служби оферират нови места за сватби: да вземем за пример през 2022 година московски двойки се венчаха на разходка с корабче по река Москва. „С бъдещия ми брачен партньор Сергей разбрахме, че можем да се оженим на река Москва, до момента в който се подготвяхме за сватбата си“, споделя Анастасия Мамонтова. „И защото постоянно с интерес сме се наслаждавали на речните екскурзии в столицата и усещанията са останали незабравими, взехме единомислещо решение да се оженим на речното корабче, като се уверихме, че синоптиците дават обещание слънчево и пролетно време в неделя.“
8 юли: Денят на фамилията, любовта и верността
 Пьотър Ковальов/Moskva Agency

На 8 юли в Русия се отбелязва Денят на фамилията, любовта и верността – празник, насърчаващ обичайните фамилни полезности. Това е относително нов празник в Русия, публично въведен през 2008 година. Известен е и като „Ден на Свети Петър и Света Феврония“, които са православни настойници на брака. Основните тържества се организират в град Муром (Владимирска област), родния град на тези светци.

Освен сключването на нови бракове, на този ден е известно да се повтарят сватби. Така да вземем за пример през 2021 година в Москва такава гала в стила на 70-те години на предишния век: Виктор и Лариса Лисенко, които са сключили брак преди 56 години, вземат решение да създадат церемонията още един път. Вместо пръстени те си разменят маргаритки и похапват брачен каравай (питка).
Денят на влюбените
 Виталий Белоусов/Sputnik

Младите също избират Деня на влюбените за сватби. Между другото, някои двойки признават, че 14 февруари е бил и денят, в който са се срещнали за първи път. „Запознахме се преди 5 години на 14 февруари – това е нашата годишнина, по тази причина избрахме този ден. Не сме мислили да се оженим през лятото, зимата е обичаното ни време от годината. И даже фотосите са по-красиви през зимата“, споделят младоженците Екатерина и Антон от Новосибирск.
Ден на града
 Елена Афонина/ТАСС

Масовите брачни церемонии в Деня на града са друга забавна съветска традиция. Например от 1983 година насам в Екатеринбург (Урал) градските управляващи по традиция разиграват лотария с апартамент сред младоженците.

В Грозни (столицата на Чечения) през 2017 година и 2018 година – когато градът означи 199- и 200-годишнини – сватбите си са отпразнували едновременно надлежно 199 и 200 двойки. Празненствата се състояха в центъра на града, където се намират зоната на небостъргача „Грозни Сити“ и Алеята на сърцата от цветя. В чест на годишнината на града жилища получиха и други 200 фамилии.

Сватбите в Деня на града са доста известни и в Москва, като към хиляда двойки записват бракове на самия ден и още толкоз избират близки дати.
„Шаблонни“ дати
 Егор Алеев/ТАСС

Но може би най-популярните дати за сватби измежду руснаците са „шаблонните“ дати: по този начин, през 2022 година най-популярен е бил 22 февруари (22.02.22) – 7000 двойки в Русия брак на този ден, т.е. към три пъти повече от всеки различен ден.

Според локален вестник Антон и Оксана Колпикови от Омск са избрали датата шест месеца по-рано. Антон признава, че е фен на числата и има вяра, че двойката значи двойка. „Вярваме, че нещо хубаво ще се сбъдне. Разбира се, главното е любовта, а по-късно всичко останало“, споделя фамилията.

Други известни дати са били 2 февруари и 20 февруари.

През 2021 година 21-вият ден от всеки месец е бил претрупан за сватби, а в Москва е било изключително натоварено на 21 август (21.08.2021 г.; когато са се оженили 1100 двойки). През 2020 година това е бил 20 февруари 2020 година (20.02.2020 г.).

В такива дни някои от службите по вписванията удължават работното си време даже до среднощ.

създател: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР