Всяка година на бял свят се появяват милиони деца, но

...
Всяка година на бял свят се появяват милиони деца, но
Коментари Харесай

Азербайджан отбелязва 98-та годишнина от рождението на националния лидер Гейдар Алиев

Всяка година на бял свят се появяват милиони деца, само че малко на брой измежду тях остават в историята, а има и такива, които стават изключителни водачи и основават история. Гейдар Алиев, народен водач на Азербайджан, е един подобен водач на ХХ век. Роден е на 10 май 1923 година в Нахичеван, Азербайджан.
Гейдар Алиев, посветил живота си на просперитета и благосъстоянието на своя народ, заема особено място в историята на Азербайджан. Като политическа фигура, той се трансформира в народен водач с помощта на своята визия и дарба да се оправя в сложни обстановки. Той се оправя сполучливо като народен водач през руския интервал, а също по този начин се отличава и като президент на самостоятелен Азербайджан.
Гейдар Алиев поема управителната роля във време, когато геополитическата обстановка не е удобна и целият район е изправен пред компликации. Той дава нов лъч вяра на своята нация и поставя основите на актуален Азербайджан със мощно икономическо развиване.

Гейдар Алиев постоянно е именуван създателят на актуален Азербайджан заради своята мъдрост, схващане на локалната общественост и начинания за икономическо развиване. Гейдар Алиев е неповторим водач, който печели обич и почитание на милиони хора посредством своите ярки и откровени каузи. Той ще остане в сърцата на хората със своите хрумвания и осъщественото за бъдещето на Азербайджан.
След като приключва педагогическото учебно заведение в Нахичеван през 1939 година, учи в Катедра „ Архитектура “ на Азербайджанския промишлен институт, само че заради войната не съумява да приключи образованието си.
Алиев управлява отдел в Народния комисариат на вътрешните работи на Нахичеванската самостоятелна руска социалистическа република през 1941 година и е изпратен на работа в органите на държавна сигурност през 1944 година

През 1964 година той става заместник-председател на Комитета за държавна сигурност към Кабинета на министрите на Азербайджан и му е присъдено званието генерал-лейтенант. По това време той учи в профилирано учебно заведение за преквалификация в Ленинград (днешен Санкт Петербург ), а по-късно приключва историческия факултет на Азербайджанския държавен университет.
Гейдар Алиев застава отпред на републиката, откакто през юли 1969 година е определен на Пленума на Централния комитет на Комунистическата партия на Азербайджан за първи секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Азербайджан.
Гейдар Алиев е определен за член на Политбюро на Централния комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз през декември 1982 година и, като е назначен на поста първи заместник-председател на Кабинета на министрите на Съюз на съветските социалистически републики, става един от водачите на Съюз на съветските социалистически републики.
Гейдар Алиев не е удовлетворен от политиката на Политбюро на Централния комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз и генералния секретар Михаил Горбачов. В последна сметка подава оставка от поста в символ на митинг през октомври 1987 година
На 20 януари 1990 година руските войски правят всеобща убийства в Баку, при което стотици са ранени и над двеста цивилни губят живота си. Гейдар Алиев упорства за наказване за уредниците и изпълнителите на закононарушението, осъществено против азербайджанския народ. В знак на митинг против лицемерната политика на управлението на Съюз на съветските социалистически републики и спора, зародил в Нагорни Карабах, той напуща Комунистическата партия на Съветския съюз през юли 1991 година
Гейдар Алиев се завръща в Азербайджан, живее в Баку и по-късно в Нахичеван. Той е определен за народен представител във Върховния съвет на Азербайджан през същата година. Заема поста на ръководител на Върховното заседание на Нахичеванската самостоятелна република и зам.-председател на Върховния съвет на Република на Азербайджан през 1991-1993 година През 1992 година Гейдар Алиев е определен за ръководител на учредителния конгрес на Нова азербайджанска партия в Нахичеван.



Азербайджан е изправен пред голяма държавна рецесия през май-юни 1993 година Страната е на ръба на революция и политически безпорядък. Гейдар Алиев е определен за ръководител на Върховния съвет на Азербайджан по избор на азербайджанския народ.
Гейдар Алиев идва на власт като президент на Азербайджан на 24 юли 1993 година, утвърден от Народното събрание - Мили Меджлис. Гейдар Алиев е определен за президент на Азербайджан на общонационални избори на 3 октомври 1993 година и е избран отново през 1998 година
След идването си на власт президентът Алиев прави радикални промени във всеки сегмент на обществото от обучение до икономическо развиване. Гейдар Алиев възприема многоизмерната политика като държавна тактика, която носи разцвет и непоклатимост в страната. Неговата уравновесена външна политика построява връзки със сили като Съединени американски щати, Европейски Съюз и Турция, както и умно партньорство с фактори като Русия и Иран.
Освен постигането на политическа непоклатимост в Азербайджан, Гейдар Алиев слага основите на икономическата самостоятелност на страната. Той подписва „ Договора на века “ със западните петролни компании в Баку на 20 септември 1994 година

Проектът за нефтопровода Баку-Тбилиси-Джейхан, управителен от Гейдар Алиев, е доста атрактивен и притегля огромни западни капитали в Азербайджан. Този план основава хиляди работни места и оказва позитивно влияние върху развиването на бранша.
Днес освен азербайджанският народ, само че и целият свят за следващ път става очевидец какъв брой далекогледа политическа фигура и популярен пълководец беше Националният водач. По време на ръководството на президента Илхам Алиев Азербайджан реализира обилни триумфи. В резултат на усъвършенствана и далновидна тактика за развиване страната ни реализира стабилно икономическо развиване, а Азербайджан се трансформира в политически, стопански и културен център на района. В това отношение, несъмнено, не би трябвало да забравяме освобождението от арменска окупация на азербайджански територии и исторически земи, приети от интернационалното право.

Както е известно, президентът на страната, висш главнокомандващ Илхам Алиев написа хрониката за успеха на нашия народ във Втората Карабахска война, която стартира с контранастъпление против арменските военни провокации на 27 септември и приключи с капитулацията на Армения на 10 ноември.
В резултат на решителната воля и мъдрата външна политика на президента, героизма и храбростта на нашата победоносна войска, единството и солидарността на нашия народ, арменските окупатори бяха тежко победени както във военно, по този начин и в политическо отношение, а с Великата победа беше възобновена и историческата правдивост.

Сега си припомням известния израз на общонационалния водач, изразяващ любовта си към Карабах: „ Без Шуша няма Карабах, а без Карабах въобще няма Азербайджан ". Президентът Илхам Алиев с мотото " Карабах е Азербайджан и изумителен знак! " приключва тази концепция, като освобождава нашите земи от арменска окупация и го потвърждава не с думи, а с каузи. Изразявайки своите усеща на наслада и благополучие в обръщението си към народа, Илхам Алиев споделя: „... Щастлив човек съм, че съм извършил волята на татко си. Освободихме Шуша! Това е огромна победа! Душите на нашите мъченици, на великия водач през днешния ден са щастливи! Честито, Азербайджан! Честито, азербайджанци по света! ".

Известно е, че под управлението на Илхам Алиев смелите азербайджански военнослужещи освободиха нашите земи от робството педя по педя, село по село, град по град, унищожавайки укрепления, военна техника и инфраструктура, построени от врага в окупираните територии в продължение на близо тридесет години. По време на 44-дневния надвит марш над 300 града, села и селища са били освободени от окупация, а нашите въоръжени сили издигнаха нашето славно трицветно знаме в градовете Джабраил, Физули, Зангилан, Губадлъ и други родни земи. Без да бъде изстрелян нито един патрон е реализирано абсолютно евакуиране на арменските въоръжени сили от регионите Келбаджар, Лачън и Агдам.
В резултат на това в продължение на 30 години резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, призоваващи за неотложно, цялостно и абсолютно евакуиране на окупационните сили, се извършват с безапелационна победа на нашата войска, фантазиите на нашите жители, копнеещи за родината си и с неспокойствие чакащи да се завърнат вкъщи, се трансфораха в действителност.

Възстановяването на териториалната целокупност на Азербайджан е началото на нова епоха в историята на страната ни. Тази победа освен основава нови геополитически и стопански действителности, само че и поставя основите за значими исторически процеси. Азербайджанският народ има вяра, че най-вече от Голямата победа е благополучен духът на националния водач Гейдар Алиев. Защото неговият политически правоприемник господин Илхам Алиев, сполучливо и уверено осъществя съдбоносните въпроси, проекти и работи, които съгласно него той не съумя да завърша.
Азербайджанският народен водач Гейдар Алиев умира на 12 декември 2003 година, само че споменът за брилянтния политик е към момента жив и до през днешния ден.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР