Всяка година на 4 октомври природозащитници и организации за закрила

...
Всяка година на 4 октомври природозащитници и организации за закрила
Коментари Харесай

В Световния ден за защита на животните си припомняме 11 вида, които скоро няма да обитават Земята

Всяка година на 4 октомври природозащитници и организации за протекция на животните означават Световния ден за отбрана на животните. Началото му е сложено през далечната 1931 година от участниците в интернационален конгрес на еколози, състоял се във Флоренция. Датата е определена и поради католическия празник, отдаден на св. Франциск – настойник на животните и природата.

Този факт обаче не пречи на милиони хора по света, изповядващи разнообразни религии и всевъзможни политически убеждения, да изразят своята угриженост, почитание и признателност към всеки един представител на животинското царство за всичко това, на което ни учи той – добрина, състрадателност и... човещина.

По мотив Световния ден за отбрана на животните насочваме взор към тези типове животни, които са в сериозна заплаха от изгубване. Част от тях са записани като застрашени типове в Световния фонд за дива природа, а други са класифицирани в Червения лист на Световната алена книга.

1. Амурският леопард



Един от най-застрашените типове на Земята измежду дивите котки е красивият амурски леопард, обитаващ далечните източни региони на Русия. Според последното публично броене, все още остават единствено към 60 леопарда от този тип. За да се размножат и да бъдат защитени от бракониерски похищения, те живеят в специфичен парк.

2. Борнейският орангутан

Броят на очарователните орангутани от о. Борнео са намалели с цели 50% през последните шест десетилетия. Прогнозата на учените за тяхното бъдеще не е изключително обнадеждаваща. Орангутаните се намират под опасност от изгубване от дивата природа, главната причина за която е унищожаването на местообитанията им. Въпреки основаването на национални паркове, изсичането на горите продължава незаконно. Друга сериозна опасност е бракониерският лов на дребни орангутанчета за незаконна търговия. Това нормално води до убийството на майката, тъй като тя не дава своето дете. Статусът на суматранския орангутан е „ критически “. Статусът на борнейския – „ в заплаха “.

3. Суматренският слон

Суматренският слон от 2012 година е в категорията „ сериозно заплашен “ от WWF. В света има към 2500 броя.

4. Азиатският еднорог

Саола, извистен още като азиатски еднорог, е открит едвам през 1992 година в планинските региони на Виетнам и Лаос. Видът е на път да изчезне, а повода за това е поголовното му изтребване поради неговата кожа.

5. Китайският панголин

Китайският панголин прилича изключително доста броненосеца. Среща се в Китай, в Хималайското подножие на Непал и северните елементи на Индия. Включен е като „ сериозно заплашен “ в Световната алена книга.

6. Южнокитайският тигър

Този хубав подвид тигри е измежду най-малките по размери и е извънредно заплашен от изгубване. Днес популацията му се състои от едвам 100 броя.

7. Морската костенурка

Морската костенурка, обитаваща тропическите океани по целия свят, бива подложена на непрекъснато изтребване макар напъните на природозащитниците. През предишния век броят им е намалял с цели 80%.

8. Филипински крокодил

Филипинският крокодил наброява едвам 200 броя в дивата природа. Причина е загубата на местообитанията им и заплитането в риболовен мрежи и корди.

9. Белоглавият лешояд

През 80-те години на предишния век популацията на Белоглавия лешояд е претърпяла пагубен спад, стопявайки се с 99,9%. Изчезването му се изяснява с поглъщането на третирани с токсични субстанции ветеринарни препарати по месото на едрия рогат добитък.

10. Делфините Vaquita

Този тип делфини е най-рядкото морско животно в света. Открито е за пръв път през 1958 година Според данни  на WWF през днешния ден са останали едвам 30 броя от тези китоподобни. Това съставлява спад от над 92% от 1997 година насам. Риболовът му е безусловно неразрешен в целия свят, макар че населява водата единствено в северната част на Калифорнийския залив в Мексико.

11. Планинските горили

Към момента броят на планинските горили наброява едвам 800. Бракониерите ги избиват поради кожата, костите и месото.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР