Всяка година на 31 май се отбелязва Световния ден без

...
Всяка година на 31 май се отбелязва Световния ден без
Коментари Харесай

31 май е Световен ден без тютюнопушене

Всяка година на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюнопушене по самодейност на Световната здравна организация (СЗО). Денят се организира по целия свят, акцентират се рисковете за здравето, свързани с използването на тютюн и се моли за ефикасна политика, която да понижи равнищата на ползване.

Световната здравна организация празнува Световния ден без тютюн от 1988 година

Според СЗО, световната зараза от тютюн годишно води до гибелта на към 6 милиона души, от които над 600 000 непушачи умират от излагане на второстепенен тютюнев пушек. При липса на деяние до 2030 година, епидемията ще докара до гибел на повече от осем милиона души. Повече от 80% от тези предотвратими смъртни случаи ще са измежду хората, живеещи в страните с ниски и междинни приходи. Тютюнопушенето е най-разпространеният рисков фактор за повече от 25 болести, които биха могли да бъдат предотвратени.

Данни на СЗО от извършени проучвания демонстрират, че нарастването на налозите е изключително ефикасна мярка за понижаване равнищата на използването на тютюн измежду групите с по-ниски приходи, както и за попречване пропушването измежду младежите.Световната здравна организация и Европейската комисия не престават да следват всеобхватна политика за надзор на тютюнопушенето.

От 1 юни 2012 година в България е неразрешено тютюнопушенето в закритите публични места, в това число публичния превоз и в закрити работни пространства.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР