Всяка година на 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето,

...
Всяка година на 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето,
Коментари Харесай

Д-р Борислав Борисов пред в. "Доктор": Тромболизата е шанс за хората с инсулт да останат живи

Всяка година на 29 септември означаваме Световния ден на сърцето, с цел да си напомним какъв брой публикувани и рискови са сърдечносъдовите болести. У нас годишно се записват сред 13 и 15 хиляди случаи на инфаркти, а близо 6 хиляди души умират от изострен инфаркт на миокарда, съгласно данните на Дружеството на кардиолозите в България. Статистиката у нас е стряскаща - всеки два от три смъртни случая са от сърдечносъдово заболяване като миокарден инфаркт, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт, сърдечна непълнота. Това е най-честата социалнозначима група заболявания у нас, тъй като предизвиква гибелта на над 70 хиляди души годишно от общо над 100 хиляди умряли българи през годината.

Такава е формалната статистика на Национален статистически институт и Министерството на здравеопазването. Според кардиолозите 80% от тези преждевременни смъртни случаи е можело да бъдат предотвратени. Необходими са здравословна диета, постоянни физически извършения и възпиране от тютюнопушене, надзор на кръвното налягане, кръвната захар, равнищата на холестерол в кръвта.

По този мотив беседваме с началника на Кардиологичното поделение в Университетската болница в Стара Загора, доктор Борислав Борисов. Той има две специалности - вътрешни заболявания и кардиология и е един от одобрените експерти по инвазивна кардиология у нас.

- Д-р Борисов, сърдечносъдовите болести са причина за високата смъртност в международен мащаб. По-голям ли е процентът в България спрямо другите страни?
- Сърдечносъдовите болести като резистентност в действителност са причина за висока смъртност по целия развъртян свят. Ние не вършим изключение, само че не бих споделил, че сме първенци в това отношение. Разбира се, има още доста какво да се направи, с цел да се изместим към по-ниските места в тази ранглиста и да достигнем страни като Белгия и Франция, където смъртността е много по-ниска. По-важното е, че там възрастовата граница на смъртните случаи от сърдечносъдови болести е изместена нагоре, до момента в който у нас, за жалост, се следи смъртност в по-млада възраст. В този аспект би трябвало съществено да се подчертава върху профилактиката, т.е. метод на живот и отбягване на рисковите фактори: тютюнопушене, сериозен надзор на индикаторите на кръвна захар, холестерол, кръвно налягане и не на последно място - наднорменото тегло, което като цяло е самобитна зараза.

- Отстъпваме ли като благоприятни условия за лекуване на тези болести от по-развитите страни?
- В България е изключително висок процентът на пушачите - към 30%, а в Съединени американски щати този % е 17, т.е. два пъти по-нисък. Тютюнопушенето в действителност е един от най-сериозните фактори за развиване на сърдечносъдови болести. По отношение на опциите за лекуване на тези болести мисля, че не отстъпваме в огромна степен. По данни на Евростат, макар че ние имаме много по-нисък бюджет за опазване на здравето спрямо Чехия, смъртността у нас е тъкмо колкото и при тях. В момента в нашата болница, дружно с Отделението по неврология, построяваме система за взаимна работа с Центъра за незабавна здравна помощ. Надявам се доста скоро тази система доста да понижи и инвалидизацията, и съдбовния край при инсултите, чийто % в този момент е доста висок.

Колко е значима първата реакция на близките, когато човек получи инфаркт или инсулт и за кои пациенти е подобаваща тромболизата четете на най-полезния здравен уебсайт zdrave.to

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР