Всяка година на 19 май отбелязваме Световния ден за борба

...
Всяка година на 19 май отбелязваме Световния ден за борба
Коментари Харесай

Около 5000 души у нас страдат от болест на Крон и улцерозен колит

Всяка година на 19 май означаваме Световния ден за битка с възпалителните чревни болести (ВЧЗ). Днес повече от 6,8 млн. души по света са наранени от тази патология. Това е положение, ограничаващо живота, което може да докара до изтощителни физически и психосоциални признаци за пациентите, както и да има по-широко влияние върху обществото посредством неявяване от работното място и възходящи разноски за опазване на здравето.

Терминът „ възпалителни чревни болести “ (ВЧЗ) се употребява за означаване на група болести на храносмилателния тракт, при които дебелото и/или тънките вътрешности са обхванати от възпалителни процеси. Двете съществени разновидности на болесттите, попадащи в тази група, са заболяването на Крон (БК) и улцерозният колит (УК), също прочут и като гноен колит. Приема се, че тези болести са автоимунни.

„ Възпалителните чревни болести нямат възраст “ - това е мотото на деня тази година, определено от Европейската федерация на асоциациите за болест на Крон и улцерозен колит (EFCCA).

Оттам напомнят, че нормално тези положения се диагностицират при пациенти сред 15-25 и 45-55-годишна възраст, само че има случаи, при които ВЧЗ може да засегне и хората над 60 години. 

Пациентите в преклонна възраст се усилват, защото популацията в международен мащаб застарява и надлежно нараства и честотата на тези болести, означават специалистите. Това слага нови провокации за лекуването на ВЧЗ, защото пациентите в преклонна възраст постоянно имат други съпътстващи болести.

У нас Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит ще означи Световния ден с разнообразни начинания, чиято цел е повишение на информираността измежду обществото за тези болести и потребностите на страдащите от тях. Днес членовете на сдружението ще създадат къса разходка, облечени в лилаво. Освен това ще бъдат проведени срещи на пациентите в София и Пловдив.

По традиция на 19 май в лилаво се осветяват и разнообразни здания в целия свят. В България довечера в символ на поддръжка към пациентите с ВЧЗ със специфична визия ще бъде осветена фасадата на хотел „ Хилтън “ в София.

Приема се, че у нас към 5000 души живеят с болест на Крон и улцерозен колит.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР