Всяка година милиони хора по цял свят разменят коледни картички.

...
Всяка година милиони хора по цял свят разменят коледни картички.
Коментари Харесай

Старите коледни картички пазят духа на отминали времена

Всяка година милиони хора по целия свят разменят коледни картички. Традицията не е изчезнала. Но от кое място води началото си тя?

Преди малко по-малко от 200 години англичанинът Хенри Коул нарушил английските обичаи. По негово време хората си честители Коледа, като си разменяли литографии, които изписвали с хубав почерк и украсявали за случая. Коул обаче измислил нещо по едно и също време по-практично, само че не по-малко красиво. Той поръчал на художника Джон Хорсли да му изрисува 40 идентични литографии, които Коул да разпрати на приятелите и роднините си.
 
 Gulliver/Getty Images

Англичанинът поръчал върху картичките да бъдат изобразени той и фамилията му, на фона на картини от библията и обичайна коледна декорация. Според историята въпросните картички по този начин и не били изпратени и не достигнали до хората, за които били предопределени, само че концепцията допаднала доста на предприемчивите локални търговци, които видели в това рентабилен бизнес.

В днешно време са непокътнати 12 от 40-те литографии на художника Хенри Коул. През 2001 година една от тях е продадена на търг за 22 000 лири, което я прави на най-скъпо продадена картичка в света.-->

Постепенно концепцията за колените картички заразила света. За изработката на първата коледна картичка в Русия през 1898 година да вземем за пример бил зает един от най-хубавите съветски художници. Дуайт Айзенхауер пък е първият американски президент, който вкарва модата на коледните картички в Белия дом. Той и жена му изпращали по една честитка на всеки от чиновниците там.
 
 Gulliver/Getty Images

В същото време американецът Луис Пранг почнал да употребява специфична техните, с която да прави картички, като употребява 20 разнообразни цвята. Той почнал да работи с най-хубавите художници и дружно превръщали коледните картички в същински шедьоври на изкуството.

В началото на коледните картички участвали рисунки на цветя, растения, геометрични фигури и деца. В страните, където бил публикуван католицизмът, заложили на древен знаци и облици - сцената с Рождеството на Христос, изображения на трите влъхви или на Мадоната с Младенеца, а текстът бил собственоръчно съставян и изписван като знак на внимание и почитание към получатела.

Протестантските страни въвели картичките с накиченото празнично дръвче, с елените на Дядо Коледа, с ярките звезди и приложенията. Заради обилната си декорация текст постоянно липсвал. През 1910-1920 година на мода били домашно направените коледни картички - от картон, цветни моливи, станиол.
 
 Gulliver/Getty Images

Днес с изключение на на обичайните коледни картички на книжен притежател хората се радват и на изобилието, което се предлага в интернет. Електронните честитки обаче още не съумяват да заглушат чаровната традиция на обичайните коледни картички.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР