Всяка година маларията убива около 400 000 души, повечето от

...
Всяка година маларията убива около 400 000 души, повечето от
Коментари Харесай

Когато дъждовете свършат: Разгадана ли е мистерията на маларията?

Всяка година маларията убива към 400 000 души, множеството от които деца и бременни дами в Африка. Учените от дълго време знаят, че множеството от тези тресчици и водещите след тях смъртни случаи стават по време на дъждовните месеци, когато комарите изобилстват. Но по какъв начин заболяването продължава през дългите сухи интервали, когато съвсем никой не се разболява и има малко комари, които да придвижват дребния паразит от един човешки гостоприемник на различен? Тази тайнственост от дълго време огорчава науката. Това написа авторитетният в собствен материал по тематиката.
Изданието отбелязва, че в ново изследване, оповестено в Nature Medicine, от откриватели от Германия и Мали дава най-малко непълен отговор: реализира генетична смяна, която му разрешава да се спотайва в кръвта на инфектирания човек в продължение на месеци, без да бъде забележим.
Става ясно, че откриватели се почнали с проби от взета кръв на постоянни шпации от време от съвсем 600 деца и младежи в Калифабугу, град в провинция Мали с отчетливи влажни и сухи сезони. Кръвните проби демонстрират, че даже когато пробите имат прекомерно малко паразити, с цел да се видят под микроскоп, към 20% от участниците в проучването към момента имат доста ниски равнища на патогена, прикрит в някои еритроцити.

Известно е, че се включва в процеса на произвеждане на протеини на някои инфектирани червени кръвни кафези, което ги кара да продуцират лепкави белтъци, които по-късно се появяват на повърхностите на клетките. Тези кафези се придържат към стените на вените и артериите, вместо да бъдат отнесени в далака, с цел да бъдат унищожени. Сега новото изследване открива, че тази активност варира според от сезонните съмнения, написа The New York Times като прецизира: твърдите по-стари кафези, както и клетките, цялостни с размножаващи се паразити, нормално се улавят в далака и се усвояват посредством наблюдаване на огромни бели кръвни кафези, наречени макрофаги.
Отбелязва се също по този начин, че в обширни територии на Африка сезонът на дъждовете може да бъде гибелен. Когато са в обилие и карат алените кръвни кафези да изпомпват лепкави протеини, тези кафези могат да запушат дребните капиляри в мозъка. Така да вземем за пример церебралната малария постоянно води до съдбовен край.
Откритието отваря завладяващ въпрос: Как паразитите надълбоко в човешкото тяло „ знаят “ по кое време е почнал сухият сезон и животът за тях е на път да стане рисков? 

Вестникът показва още, че някои проучвания допускат, че комарите избират да ухапват хора, които към този момент са инфектирани с малария. Паразитите могат по някакъв метод да накарат тези хора " да миришат по-вкусно " за комарите. Известно е, че кучетата да вземем за пример могат да бъдат подготвени да откриват хора с малария - даже посредством помирисване на чорапи, които са носили инфектираните. Идеята, че самите комари са алармата за пробуждане на паразитите, не е немислима, споделят някои специалисти. Това е по този начин, защото паразитите демонстрират Дарвинов талант за оцеляване. За тези хипотези обаче към момента няма доказателства.
Темата продължава.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР