Всяка една футболна федерация изготвя стратегия за развитието на футбола

...
Всяка една футболна федерация изготвя стратегия за развитието на футбола
Коментари Харесай

Футболната федерация на Македония се отчита, БФС – не

Всяка една футболна федерация изготвя тактика за развиването на футбола в съответната страна с друг интервал - някои по-краткосрочни, други по-дългосрочни. За да се вижда процеса по реализация на задачите заложени в стратегиите, футболните федерации би следвало да вършат доклад на своите тактики. В тази връзка дано разгледаме тази на Северна Македония.

Македонската футболна федерация (Фудбалскафедерација на Македонија, кратко ФФМ) е изготвила дълготрайна тактика за развиване на футбола в страната под наименованието " Стратегически проект " за 10 годишен интервал (2016 - 2026 година). Документът е в 39 страници и в него са написани детайлно цели с съответни периоди за тяхната реализация.


 Снимка 489954
Източник: Фудбалскафедерација на Македонија, www.ffm.mk



Целите:


Ръст на играта - развиване на всеобщия футбол, еднакъв достъп на всички до играта, възстановяване квалификацията на треньори и съдии, развиване на женски футбол и футзал. Организационно развиване - развиване и основаване на среда за вътрешна конкуренция сред админите на футбола за възстановяване качеството на предоставяните услуги като федерация, основаване на мултимедийна платформа и търсене на контакт с медиите и заинтригуваните лица, образуване на семинари за надграждане на знанията и уменията на чиновниците на ФФМ, осъществяване на интернационалните събития на територията на страната - футболни дуели (в това число е изведено сполучливото осъществяване на финала за Суперкупата на Европа 2017 г.), мини шампионати и други значими събития. Финансов напредък - максимизиране на приходите от маркетинговите интензивности на федерацията, продажба на телевизионни права и повишение на приходите от стратегии и планове, положително финансово ръководство и уравновесен бюджет. Инфраструктура - възстановяване изискванията на стадионите на тимовете от първа и втора лига,създаване на звено за спешен мениджмънт за стадионите, реорганизация на футболни терени за всеобщ спорт - зали за футзал, подготвителни стадиони и други. Международен триумф - участия на елитните младежки обединения на интернационалната сцена, възстановяване на мястото в ранглистата на ФИФА, триумфи на клубно равнище в европейските клубни шампионати и други.
Така изведени общо задачите са позиционирани в таблици с обозначени интензивности, какви индикатори би трябвало да се съблюдават по отношение на съответната цел и в каква времева рамка ще бъдат осъществени.

Отчетност:

Прави усещане, че Футболната федерация на Македония изготвя регулярно доклади свързани с нейната активност, както включително влиза осъществяването на задачите заложени в тактиката. Такъв отчет излиза всяка година под наименованието " Извештајодпостигнувањето на задачите наведени во Стратешкиот проект на ФФМ ", т.е. отчет отчитащ постигнатото и напредъка в задачите заложени в десетгодишния проект. Последният подобен качен в уеб страницата на ФММ е за 2018 година, обхващаш следните сегменти:
Професионалните клубове; Юношески футбол; Училищен футбол; Клубно лицензиране; Женски футбол; Футзал; Съдии; Треньори; Сигурност, сигурност и цялост на надпреварите (честна игра); Укрепване на потенциала на футболната администрация и обществена отговорност; Маркетинг и комуникации; Организиране на интернационалните срещи; Инфраструктура; Международен триумф.
Документът е направен в 27 страници и разказва детайлно напредъка и развиването на стратегическите цели. Само за образец - това е графика с новорегистрираните футболисти през последните няколко години в другите равнища на футбол в Северна Македония.
 Снимка 489955
Източник: Извештајодпостигнувањето на задачите наведени во Стратешкиот проект на ФФМ (2016-2021-2026)

Каква е отчетността от страна на БФС по отношение на тактиката си за развиване?

Стратегията на Българския футболен съюз създадена за четири годишен цикъл , наречена " Визия за бъдещето " (2018 - 2022 г.) е одобрен документ на родната ни централа, обвързван с осъществяването на съответни ограничения и задания. " Визията " - инцидентно или не, беше оповестена тъкмо седмица след постоянния конгрес на Съюза за избор на нов президент. Документът регистрира настоящото положение на футбола у нас, посредством изработен SWOT разбор. Изведена е задачата на централата и е основан " нов " модел с съществена цел - разпространение на футбола, да се пази феърплея и играта да бъде налична за всеки.

След правенето на този документ и към днешна дата на уеб страницата на Българския футболен съюз няма документ, който да регистрира осъществяването на задачите и дълготрайно поставените задания в тактиката. Понякога спорадично се качват избрани неща в секция " Новини ", свързани с задачите на " Визията ", само че липсва обобщаване и консистенция. В годишният си финансов доклад и по особено " Годишен отчет за активността на БФС " за 2018 година, има единствено споменаване на броя членове на БФС, броя на участвалите футболисти към 31.12 на календарната година, организирането на дуели и обзор на резултатите - общо разноски и общо доходи от активността, което е прекомерно семпло и не дава задоволително информация за футболния почитател.

Предстои конгрес за избор на нов президент на БФС - какво би трябвало да се случи дотогава?

Пред БФС на дневен ред би трябвало да стои въпроса с настоящата численост на футболните клубове, членове на съюза. Или просто казано - кои клубове ще могат да вземат участие в избора на нов президент на централата. За тази цел би трябвало да се сътвори публичен обединен електронен указател на клубовете членове на БФС (това е част и от тактиката " Визия за бъдещето 2018-2022 " ). Бройката на клубовете у нас варира съгласно другите източници на информация. В годишния финансов доклад на футболния съюз броя е една, в тактиката -друга, на изборите пък гласоподават напълно друг брой клубове. Изготвянето на указател на футболните клубове у нас е причина за повече бистрота и провеждането на почтени избори за нов президент на БФС. Когато и да настъпи това събитие.

Разбира се, не би трябвало да се ограничаваме единствено до осъществяването на тази по този начин или другояче заложена цел в тактиката, само че и не трябва да се отсрочва, а да се случи преди изборите.

В последна сметка излиза, че западните ни съседи могат да изготвят и презентират доклад, по отношение на осъществяването на своят проект за развиване пред футболната публика, а ние - не. В тая тенденция може да намерения и новото управление, което бъде определено на 11 декември тази година (ако датата остане непроменена).
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР