Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,

...
Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,
Коментари Харесай

К: Бизнес | БНБ понижи прогнозата си за БВП до 3.9%, бизнесът ще получи 450 млн. лв. заради скъпия ток

Всяка делнична вечер " Капитал " обобщава най-важните бизнес и пазарни вести, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за през днешния ден: Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете. Най-важните международни събития -. Бизнесът ще получи 450 млн. лева обезщетения за скъпия ток
След като седмици наред служебното държавно управление твърдеше, че не може да изплати обезщетения към бизнеса поради високата цена на електрическата енергия до момента в който няма решение на Народното събрание за това, през днешния ден обстановката се промени. С директни съглашения сред държавното управление и търговците на ток всички небитови клиенти - от фризьорските салони и заведенията за хранене до най-големите фабрики, ще получат по 110 лева за всеки нужен мегаватчас електрическа енергия. Това ще коства на бюджета към 450 млн. лева, които ще бъдат обезпечени от облагата на АЕЦ " Козлодуй "..
Българска народна банка ревизира упованията си за растеж на стопанската система за 2021 година леко надолу до 3.9%
При юнската си прогноза централната банка предвиждаше 4.1%. За сметка на това предвижданията за идващите две години се повишават леко и доближават 4.7% за 2022 и 3.8% за 2023 година По-любопитно разбъркването в упованията на Българска народна банка за съставените елементи, които движат Брутният вътрешен продукт - в новата прогноза се залага на спад на вложенията с 4%, което е 5 пункта под заложеното през юни. Това отчасти се компенсира от по-голям растеж на частното ползване (с 1.2 пункта до 4.7%), което е разумно поради актуализацията на бюджета и нарасналите пенсии. Докато при държавното ползване има изстудяване на упованията (-0.5 пункта до 5.1%).

Предвидимо проверка нагоре има при инфлацията, като Българска народна банка към този момент чака хармонизираният показател на потребителските цени в края на годината да се повишава с 3.8 вместо с 3.5%. За 2022-2023 година също прогнозите се повишават, само че въпреки всичко упованията на централната банка в унисон и с световните прогнози е инфлацията да се охлади до 1.5-1.6%. Друга основна смяна има при прогнозите на Българска народна банка за темпа на кредитиране, който се форсира от 5.9 на 7.3% за 2021 година Това се дължи на ускорение при заемите за семейства до 12%, до момента в който при компаниите има спад до 3.1% по отношение на плануваното през юни равнище.
Българска фондова борса възнамерява да купи до 45% от " Капман " за 5.5 млн. лева.Обявената от самия борсов оператор договорка следва да се гласоподава на общо заседание на 30 ноември. Тя наподобява необичайно най-малкото тъй като придобиването на значителен дял в капиталов медиатор, член на самата БФБ, поражда спор на ползи. Освен това и цената наподобява мъчно обяснима поради че общо приходите на " Капман " за 2019 година са 2.4 млн. лева и се повишават до 3.2 млн. лева за 2020 година, като и двете години сдружението е на загуба. Според БФБ задачата на придобиването е развиването в синергия на многостранните системи за търговия на БФБ и " Капман ", което ще даде опция за създаване на нови артикули.
" Навлизането на технологиите водят до бурно развиване на по-слабо контролирани електронни платформи за търговия каквито са тeзи на БФБ и на Капман - " MTF Sofia ". Убедени сме, че дружно ще разкрием цялостния им капацитет и най-много в интерес на финансовия пазар в България ", споделя в известие изпълнителния шеф на БФБ Маню Моравенов. Борсата е обществено сдружение, като обаче в него малко над 50% са владеене на Министерство на финансите. Мажоритарен притежател и създател на " Капман " е Николай Ялъмов.
" Смарт органик " ще търси оценка над 190 млн. лева при дебюта си на борсата
Компанията дистрибутор на биохрани възнамерява да емитира 310 000 акции с номинална стойност 1 лева, като емисионната е сред 15.25 лева и 18.90 лева При 10 млн. акции капитал плюс новите акции, това прави пазарна капитализация от над 190 млн. лева, в случай че се реализира горната цена на предлагането. При сполучливо записване набраните средства ще са 5.86 млн. лева, което е максимума, който може да се набере от пазара за напредък на БФБ - Beam. Очаква се предлагането да стартира на 11 ноември. Средствата се възнамерява да бъдат употребявани за покупка на немски съперник и за строителство на нова индустриална фабрика. Основен акционер в компанията е Яни Драгов, който е неин изпълнителен шеф и създател.
Nestle регистрира 7.4% органически растеж на продажбите си в България за деветмесечието
Той подхожда на световното покачване на оборота на конгломерата със 7.6%. Според известието на компанията най-добре представящите се сегменти в портфолиото й са кафета, млечни артикули, детско хранене и храни за домашни любимци. " Нестле Профешънъл, дивизията разрастваща бизнеса ни в канала за незабавна консумация и ХоРеКа, също бележи забележителен растеж, възстановявайки позиции на пред-епидемични равнища ", изясняват още от производителя на храни.
FlixMobility купува американската автобусна компания Greyhound
ще заплати към 172 млн. $ кеш за губещата американска компания. Чрез договорката Flix ще придобие и автобуситер и чиновниците, което е отклоняване от досегашния модел, при който разчиташе на локални сътрудници, които да оперират линиите. С това немската компания прави огромна крачка към задачата си да стане номер 1 в автобусните транспорти в Съединени американски щати, а световно линиите й на практика се удвояват до близо 5000.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Как да... 3 Коронавирус 1 Технологии 2 Коментари и разбори 3 Коронавирус 1 Свят 2 Технологии 3 Коронавирус Число475 млн. $
Е санкцията, която би трябвало да заплати Credit Suisse на управляващите в Съединени американски щати и Англия за за машинация на вложители и нарушение на Закона за задграничните корупционни практики (FCPA) в скица, включваща предлагания на облигации и заеми, посредством които банката набира средства от името на държавни институции в Мозамбик. Според SEC набраните средства (над 1 милиарда долара) са били раздадени като специфични бонуси към някогашни капиталови банкери на Credit Suisse и подкупи на корумпирани държавни чиновници в Мозамбик.
ПазариТурската централна банка смъкна лихвите, лирата поевтиня до нов връх
Турската централна банка намали главния лихвен % на 16%, което докара лирата до ново най-ниско равнище по отношение на $ от 9.47 за $. Банката взе това решение макар предизвестията на анализатори, че то може да докара до поевтиняване на лирата и да усили още инфлацията. Намаляването на лихвата идва, откакто президентът Реджеп Ердоган смени двама основни представители на централната банка предходната седмица. Турската валута регистрира дълготраен спад след намаляването на лихвата със 100 прочие пункта предишния месец, което беше първото от над година. Турската лира се е обезценила с 60% от цената си от 2018 година
След триседмично спиране на търговията акциите на Evergrande се сринаха с 12%
Китайският заможен колос разгласи, че е пропаднал опитът му да продаде 50.1% дял в основно отделение за към 2.6 милиарда $, което можеше да му обезпечи най-малко краткотрайно ликвидност за заплащания по планината от 300 милиарда $ задължения в салдото му. Evergrande обаче съумя да контракти тримесечна пролонгация по емисия от 260 млн. $, която към този момент беше падежирала, откакто ръководителя на борда й е добавил персонално имущество като поръчителство. Това обаче е единствено глътка въздух, защото към този момент има и други облигации на Evergrande, които са падежирали и по които компанията е в 30 дневен период да преведе заплащане, който в случай че бъде изтърван ще изпадне в механически банкрут. А също така рецесията на доверие в бранша обгръща от ден на ден китайски строителни компании.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР