Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,

...
Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,
Коментари Харесай

К:Бизнес | PPF продава 30% от мрежовата си компания, пореден рекорд за цената на тока

Всяка делнична вечер " Капитал " обобщава най-важните бизнес и пазарни вести, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за през днешния ден: Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук. Най-важните международни събития - тук. PPF продава 30% от мрежовата си компания на сингапурския държавен капиталов фонд
PPF Group, чешкият притежател на " Теленор ", " ЦЕТИН България " и bTV, разгласи, че продава дял от 30% в подразделението си за телекомуникационна инфраструктура CETIN Group на сингапурския държавeн капиталов фонд GIC. Финансови детайлности към договорката не бяха разкрити. CETIN Group е снабдител на телекомуникационни решения " на едро " за разнообразни клиенти в Централна и Източна Европа. Групата има компании на няколко пазара, измежду които е и " ЦЕТИН България ", която пък беше отделена от оператора " Теленор " през предходната година. В нея е мрежовата инфраструктура, обслужваща телекома. Идеята зад отделянето беше да се оферират услуги и партньорства и на други играчи на пазара, в това число и на съперниците на оператора.

Преди време " ЦЕТИН България " купи инфраструктурни компании в България, с които да поддържа бизнеса си. При визитата си в България през лятото основният изпълнителен шеф на PPF Ладислав Бартоничек (на снимката) не изключи пред " Капитал " в бъдеще да има още сходни покупко-продажби. GIC е измежду водещите капиталови компании в света, ръководеща активи за 750 милиарда $. Сред вложенията ѝ са парцели, акции, рисков капитал и инфраструктура в над 40 страни.
Пореден връх за тока - над 480 лева./мВтч
Втори следващ ден борсовата цена на електрическата енергия записва исторически връх. След постигнатите през вчерашния ден 445.6 лева./мВтч през днешния ден токът се търгуваше за 481.8 лева./мВтч. На този декор в резиденция " Бояна " имаше работна среща сред Румен Радев, министрите Андрей Живков, Даниела Везиева, Гълъб Донев и ръководителя на КЕВР Иван Иванов за това какви ограничения би трябвало да бъдат подхванати против енергийната рецесия.

Президентът Радев съобщи, че най-големият приоритет би трябвало да бъде ограничението на цените на въглеродните излъчвания и по какъв начин това ще бъде сложено на европейско равнище, защото мъчно може да се чака стабилизиране на цените преди идната пролет. Дискусии имаше и за финансово положение на " Топлофикация София ", която не може да покрива отговорностите си към " Булгаргаз " и те към този момент приближават 140 млн. лева
Китай регистрира по-слаб напредък от упованията
Китайската стопанска система е отчела напредък от 4.9% в тримесечието от юли до септември, най-слабите темпове от година насам и под упованията на анализаторите. За предходните три месеца скокът на Брутният вътрешен продукт беше съвсем 8%. Според специалистите данните са явен сигнал, че възобновяване се забавя. Причините са разнообразни: през интервала имаше дефицит на електричеството, обособени гнезда на ковид в страната, както и натискът на Пекин върху някои промишлености. Възможно е да има отражение и върху цялата година.
Amazon предлага бонуси до 3000 паунда поради дефицита на хора във Англия
Онлайн колосът Amazon ще предложи еднократни
бонуси във Англия до 3000 паунда, с цел да притегли чиновници в региони, където търсенето на работна ръка е по-голямо. Преди коледните празници групата има отворени 20 000 позиции в английската си мрежа. Притесненията за дефицит на чиновници принуди доста компании да предизвестяват за проблематични доставки през ноември и декември. Amazon първо оферираше 1000 паунда при сключване на контракт, само че усили сумата.
Число 4.8%
е - толкоз високо равнище на инфлацията на годишна база за последно е регистрирано през септември 2012 година Поскъпването обгръща множеството съществени артикули и услуги, или към 94% от потребителската кошница. Най-големите мотори са храните, битовите сметки и превозът. Поскъпването единствено през септември възлиза на 0.4% по отношение на август. Най-голям на месечна база е растежът на цените в областта на образованието - 3.7% нагоре.
Снимка на деня Фотограф: Netflix Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Промишленост 3 Право 1 Икономика 2 Енергетика 3 Технологии 1 Енергетика 2 Право 3 Свят
Netflix прави оценка, че последният мегахит на платформата - южнокорейският сериал Squid Game, ще сътвори стойност за близо 900 млн. $ на компанията съгласно вътрешни данни, представени от Bloomberg. Компанията се разграничава от филмовите студия и малките екрани, защото не притегля доходи от обособени продукции, а употребява каталога си, с цел да притегля нови клиенти всяка седмица. Netflix борави с големи размери данни за навиците на клиентите си, посредством които пресмята цената на всяка обособена продукция.
Любопитно
Социалната мрежа Фейсбук от Европейския съюз през идващите пет години за създаването на така наречената " метавселена ". Става дума за онлайн свят, в който хората могат да играят, работят и споделят във виртуална среда, постоянно и посредством потреблението на очила за виртуална действителност, оповестява Reuters.
ПазариПървият борсов фонд в биткойн е на крачка от борсата в Ню Йорк
Първият борсово търгуван фонд ETF върху фючърси на биткойн може да стартира да се търгува на борсата в Ню Йорк (NYSE) oт вторник в Съединени американски щати. ProShares, компанията, която подаде късно в петък документи за фонда, ще влага в биткойн фючърси на чикагската борса (CME), като по този метод влиза в регулаторната рамка на Комисията по скъпите бумаги (SEC). SEC към момента не е одобрила публично ETF-a, само че и не е нужно да го направи, защото ETF-ът ще стартира търговия, в случай че регулаторът не възрази категорично. Досега регулаторът интензивно отхвърляше позволение на всевъзможни борсови артикули в крипто. На фона на новините биткойн надвиши 60 хиляди $ през уикенда и последните часове, като към този момент се доближава до рекордната си цена от април тази година (64 хиляди долара).

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР