Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,

...
Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,
Коментари Харесай

К: Бизнес | "Еврофутбол" на Васил Божков е във фалит, нов голям скок на цената на газа от ноември

Всяка делнична вечер " Капитал " обобщава най-важните бизнес и пазарни вести, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за през днешния ден: Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете. Най-важните международни събития -. " Еврофутбол " е в неплатежоспособност
Букмейкърът, следен от Васил Божков, е несъстоятелен и е разгласен в неплатежоспособност. Това е решил Софийски градски съд на 6 октомври, а банкрутът е вписан в Търговския указател на 11-и, след като тече 7-дневен период за обжалване пред апелативен съд. Процедурата е поискана от сдружението " Ботел " поради непретенциозно взимане от под 22 хиляди лева Но експертизата е разкрила, че краткотрайните активи едвам покриват краткотрайните пасиви към края на 2020 година, а над тях стои евентуално взимане от над 350 млн. лева за платени по-ниски хазартни такси през годините. " Ботел " (което е било районен представител на " Еврофутбол " за два столични района) се има от компанията " Саневиан ", която е благосъстоятелност на семейство Боян, Цветомир и Стефан Найденови. Братята и татко им Стефан бяха дългогодишни бизнес сътрудници на Божков. В края на 2019 година обаче сред тях избухна спор, а Боян и Цветомир Найденови подадоха сигнали до прокуратурата, въз основата на които стартира следствие против Божков. Лицензът на компанията за спортни залози беше лишен и тя спря работа.
Colliers: Храните и заведенията изместват облеклата от централните улици на София
За пет години превъзходството на наематели на магазини от фешън компании е свършила и в обектите на централните софийски улици са навлезли заведения и други обекти за храни и питиета. Ковид пандемията подвига интереса към обособените обекти и по този начин се появяват дребни супермаркети, зеленчукови магазини, за ядки, пекарни, месарници и така нататък Това са изводите от изследване на консултантската компания Colliers, извършено в средата на годината. На бул. Витоша пандемичната 2020 е рекордна както за празните площи, по този начин и за новите откривания. Цените и за предходната, и за първото полугодие на тази година са приблизително 50 евро на квадрат, до момента в който до 2019 равнищата са били 55 евро. Същият тренд при наемите се вижда и на " Съборна " и " Калоян " - в случай че преди са били 70 евро/кв.м, то през пандемията са 63. И до момента в който " Граф Игнатиев " още не може да се възвърне от дългия ремонт, то раздвижване се следи на " Солунска ", която беше завършена по-рано.
Нов огромен скок на цената на газа
От ноември природният газ ще е с 32% по-скъп, в случай че регулаторът одобри предлагането на " Булгаргаз " за цена от 126.76 лева/мВтч. Този растеж идва след подобен през октомври, когато цената се подвигна с 36%. А на годишна база покачването е близо 450% - през ноември 2020 година газът струваше 28.5 лева./мВтч. Малко утешение е, че държавният снабдител планува едноцифрено понижение през декември.
Борсовият ток остава безценен
И през днешния ден борсовата цена на тока е висока, съвсем без смяна - 210.77 евро/мВтч, което е 0.2% над вчерашното равнище. Цената този път не е измежду най-високите в Европа, като във всички средиземноморски страни, в това число в прилежаща Гърция, е малко над това равнище. Традиционно най-евтин е токът в Полша - през днешния ден той е единствено 87.23 евро/мВтч, или с 33% надолу.
Alitalia прави последния си полет през днешния ден, от на следващия ден я наследява ITA
Трансформацията идва след години на компликации на националния авиопревозвач на Италия, които пандемията задълбочи. През лятото пропаднаха договарянията сред държавното управление и Еврокомисията за метода на избавяне на националния транспортьор и беше взето решение за основаване на нов - Italia Trasporto Aereo (ITA). Тя обаче е обособена компания, с което се подсигурява, че няма да погасява избавителните фондове, които държавното управление наля на банкрутиралия транспортьор - над 1.3 милиарда евро, които Европейска комисия също проверява по какъв начин са отпуснати.
ПАЗАРИУранът нарастна до близо 9-годишен връх
Причината е енергийната рецесия и взривът в цените на газ и нефт. Това принуждава от ден на ден политици и организации да насочат апели за натоварване на мощностите на атомните централи. Днес концентрата на уран нараства до 48.31 $ за либра (454 г). Това въпреки всичко е надалеч от върха му от 140 $, реализиран през юни 2007 година
Златото удари 1800 $ за унция - месечен връх
Движението нагоре е поради лекото поевтиняване на $ и спада на доходността по американските облигации. Очакванията за закъснение на световния напредък и задържане на висока инфлацията за по-дълъг интервал също дадоха подтик на цените по информация на Tradingeconomics.
Биткойн на рекордни равнища от май
Цените на криптовалутите не престават да се усилват през октомври. Биткойнът е поскъпнал с над 30% от началото на месеца и се търгува за повече от 57 хиляди $ за монета, най-високата цена от май тази година насам. Общата капитализация на криптопазара доближи 2.4 трлн. $. Междувременно данни от CCAF демонстрират, че.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Пазар на труда 2 Банки и финанси 3 Право 1 Банки и финанси 2 Право 3 Право 1 Банки и финанси 2 Пазар на труда 3 Право Цветните метали на най-високи цени от 2008 година
Цените на металите също се повишават, водени от цинка, който доближи най-високото си равнище от 2007 година насам. Цената на цветния метал на борсата в Лондон се е повишила с над 12% от началото на седмицата. Алуминият също е на най-високото си равнище от близо 13 години, като високите цени към този момент основават проблеми на преработвателите на металите в Китай. " Високите цени на металите към този момент се предават по веригата от производителите към преработвателите, които би трябвало да трансферират разноските в бранша надолу по веригата, " сподели Лу Чженфенг, водач на китайска преработвателна компания, на конференция в Китай, представен от Reuters.
Всяка делнична вечер " Капитал " обобщава най-важните бизнес и пазарни вести, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за през днешния ден: Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете. Най-важните международни събития -. Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР