Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,

...
Коментари Харесай

K: Бизнес | Пазарен оптимизъм, Robinhood струва над $31 млрд., делът на Влад Тенев - 2.5 млрд., ток и газ поскъпват

Всяка делнична вечер " Капитал " обобщава най-важните бизнес и пазарни вести, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за през днешния ден:

Икономическото доверие в еврозоната е на рекордно равнище, подкрепено от почналото възобновяване във валутния съюз. Единствено разновидността Делта на ковид тормози бизнеса. Най-големи оптимисти са в индустриалния бранш - там има исторически връх на знака, а в бранша на услугите е на най-високото си равнище от август 2007 година При други браншове обаче има разнопосочни сигнали - в строителството, продажбите на дребно и потребителските артикули то е надолу. пък единствено строителството и услугите гледат по-оптимистично през юли, до момента в който промишленост и търговия са застинали.

Защо е значимо? Икономическото доверие е барометър за настроенията на бизнеса, желанията им за вложения и предстоящите облаги, което пък се трансферира допълнително стопански напредък и приходи.

Борси Подкрепени от тези настроения и мощни корпоративни резултати за второто тримесечие, европейските тържища се покачиха за втори следващ ден - с сред 0.3 и 1%. Volkswagen регистрира рекордна оперативна облага за първото полугодие (11.4 милиарда евро). Това е равнище, което е над предпандемичните. Сега продажбите са подкрепени от мощното търсене на премиум коли в Европа и Америките. По-добри от предстоящото резултати регистрира и Airbus, а Royal Dutch Shell e с най-високата си облага за повече от две години насам.

IPO на деня В Съединени американски щати през днешния ден стартира търговията с акции на Robinhood - платформата, която революционизира търговията с акции, осигурявайки елементарен достъп до пазарите, разгласи цена в долния обхват на своето IPO - 38 $ при горен от 42. Това прави стартова капитализация от 31.8 милиарда $.

Листването е забавно по няколко аргументи - Rоbinhood даде опция на своите клиенти (малки и самостоятелни инвеститори) да вземат участие непосредствено в общественото предложение на нейните акции. Това може да докара и до по-слаба търговия в първите дни. Извън пазарните резултати компанията провокира любознание и поради един от основателите й - Влад Тенев. Той е от български генезис, а с листването неговият дял в компанията се прави оценка на към 2.5 милиарда $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР