Вспор за очакваната цена на електроенергията от евентуалното строителство на

...
Вспор за очакваната цена на електроенергията от евентуалното строителство на
Коментари Харесай

Мартин Димитров: АЕЦ "Белене" ще ни струва 10 млрд. евро

Вспор за предстоящата цена на електрическата енергия от възможното строителство на АЕЦ " Белене " влязоха икономистът и някогашен ръководител на Съюз на демократичните сили Мартин Димитров и изпълнителният секретар на българския атомен конгрес " Булатом " Станислав Георгиев по време на присъединяване им в предаването „ Бизнес старт “ с водещ Живка Попатанасова, откакто енергийният министър Теменужка Петкова удостовери декларираното предпочитание за присъединяване на 13 компании в градежа на електроцентралата.

„ Несериозно е да се приказва, че планът би трябвало да бъде приключен, тъй като към този момент са вложени доста средства в него. Минималната цена за завършването на „ Белене “ ще бъде 10 милиарда евро. Цената на тока ще бъде най-малко два пъти по-висока от сегашната междинна цена на енергийния микс. Дори отчета на Българска академия на науките не съумя да ни убеди, че България има потребност от нови мощности, откакто стана ясно, че животът на АЕЦ „ Козлодуй “ бе продължен до 2040 г “, сподели Димитров пред Bloomberg TV Bulgaria.

В отговор Георгиев отвърна, че при сегашния формат на процедурата доста ясно е посочено, че държавни гаранции и дълготрайни контракти за изкупуване на електрическата енергия няма. Така се подсигурява сигурността, че българският консуматор няма да бъде претрупан и силата ще бъде търгувана на борсови цени. И въпреки всичко специалистът се съгласи, че промени „ през задната врата “, както се изрази икономистът, биха навредили съществено на пазара.

Все още сме в първия стадий на договарянията за вложители в АЕЦ „ Белене “ потвърдиха и двамата посетители в предаването. От тук насетне има още осем стъпки в интервал от една година, в който да се изгладят всички детайлности преди подписването на контракта за градежа на електроцентралата.

„ Очаквам една настройка сред вложителите от съветска страна, китайска или корейска страна и за мен е наложително присъединяване на българските компании в градежа на АЕЦ „ Белене “, разяснява Станислав Георгиев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР