Вследствие на проведената вчера съвместна операция на ГДБОП и Специализираната

...
Вследствие на проведената вчера съвместна операция на ГДБОП и Специализираната
Коментари Харесай

Обвиняват за корупция, подкупи и пране на пари арестуваните данъчни


Вследствие на извършената през вчерашния ден взаимна интервенция на ГДБОП и Специализираната прокуратура против корупция измежду чиновници на Национална агенция за приходите, ще бъдет повдигнати 11 обвинявания. Това е първата и най-голяма група, правила корупционни закононарушения, обезвредена с помощта на напъните на антимафиотите и Спецпрокуратурата, разгласи нейният началник Иван Гешев.

Подробности за извършената акция бяха обявени през днешния ден от шефа на ГДБОП основен комисар Ивайло Спиридонов, Иван Гешев и заместника му, както и един от наблюдаващите по делото прокурори Димитър Петров. Според събраната досега информация, активността на групата е стартирала през октомври 2017 година Към момента са подхванати дейности 11 от членовете й да бъдат привлечени в качеството на обвинени за присъединяване, а един - за управление на проведена незаконна група. Част от тях ще бъдат упрекнати и за подкупи, а други - за пране на пари.

През вчерашния ден са осъществени претърсвания на повече от 7 адреса, обиски на лица и коли. В хода на започнатото следствие е събран голям размер от информация, която следва да бъде оценена. Участниците в групата са заемали длъжности на разнообразни равнища в една от дирекциите на Търговско дружество НАП- София, като най-високата от тях е шеф бранш, който е бил и началник на групата. Получаваните сумите са варирали от 500 до 5 000 лева, определяни от съответния бизнес, посочи прокурор Гешев.

Директорът на ГДБОП изрази удовлетворение от качествените оперативно- издирвателни дейности, осъществени от чиновниците на отдел " Корупция и изпиране на пари " под управлението на наблюдаващите прокурори, довели до вчерашната сполучлива реализация. Гл. комисар Ивайло Спиридонов уточни, че е употребен целият набор от оперативни средства, с цел да се фиксира, по какъв начин чиновници са предавали информация от Междуведомствения координационен център за противопоставяне на контрабандата и надзор на придвижването на рискови артикули и товари към заинтригувани лица.

Прокурор Димитър Петров посочи, че общият размер на сумите, открити при извършените процесуално- следствени дейности, е към 300 000 лева в разнообразни валута, в това число и бижута. Организираната незаконна група е формирана главно от ръководители на екипи, които между тях са разпределяли функциите си и са оказвали влияние върху членовете на екипите. По думите му механизмът на приемане на парите е бил главно посредством така наречен " следена покупка ", като след предварителна спогодба измежду стоките е бил поставян плик с желаната сума. В някои от случаите по преценка непосредствено са били взимани и артикули от комерсиалните обекти. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР