Всичко започва, когато китайски писател на име Ю Фан решава ...

Всичко започва, когато китайски писател на име Ю Фан решава

Номерът на китайката: Една скучаеща домакиня от Китай пренаписа историята на Русия

Всичко стартира, когато китайски публицист на име Ю Фан взема решение да потърси ентусиазъм за нови сюжети из Wikipedia.

Така той се натъква на публикация в китайскоезичната онлайн енциклопедия, която споделя за откриването на мините за сребро до Кашин, днешна Тверска област. Историята е от средата на XIV век, когато Твер води война с Москва, а среброто прави кашинския район приказно богат поради среброто.

Ю Фан е запленен от прочетеното, а с изключение на това публикацията наподобява изрядно написана.

Материалът има всички реквизити за една достоверна информация в Wikipedia - обилие от данни, фотоси и източници под линия, а създателят на всичко това разказва себе си като " стипендиантка по история на име Жемао ".

Статията е толкоз подробна, че даже има разказан геоложкият състав на почвата, структурата на мините и дори методът, по който се е преработвало среброто след добиването му.

Това е задоволително за писателя, с цел да почне да рови още по-подробно за предишното на Твер и на Кашин и там нещо стартира да го човърка. В съветските източници описанията на срока са надалеч по-пестеливи, а методът за извличане на сребро, разказан в Wikipedia, се оказва изобретен през XX век.
 Изглед към Кашин, Тверска област Снимка: iStockИзглед към Кашин, Тверска област
При още по-упорито търсене на данни, Ю Фан схваща, че в действителност изобщо няма сребърни мини в Кашин. Рурският регион в никакъв случай не се е славел и с изключително благополучие.

Писателят стартира да осъзнава, че се е натъкнал на машинация с колосални размери.

Ю Фан непосредствено написа на Жемао с въпроса от кое място идват големите разминавания в китайската Wikipedia с съветския и британския ѝ вид.

" Китайските ти публикации в Wikipedia са надалеч по-подробни от съветските. Герои, които ги няма в британския и съветския уебсайт, ги има при теб и тези герои се комбинират с действително съществуващи персони.

Дори Московско-Тверската война се върти към сребърната мина в Кашин, която не съществува ", декларира Ю Фан в известието си.

Оказва се, че Жемао има общо 206 публикации в китайската Wikipedia и всички те са изпълнени със същите несъгласия. " Материалите на Жемао бяха толкоз богати на детайлности, че могат да засрамят всеки различен създател в енциклопедията ", безапелационен е Ю Фан за Vice.

Познати на писателя се заемат да прегледат всичко, което " стипендиантката " в миналото е успявала да качи във виртуалната енциклопедия. Един от материалите ѝ е безусловно с дължината на " Великият Гетсби " и разказва трите татарски въстания в Русия от XVII век.

В друга публикация Жемао разгласява редки изображения на старинни монети, които по нейни думи са ѝ предадени от екип съветски археолози.
 Руски монети от разнообразни исторически срокове Снимка: iStockРуски монети от разнообразни исторически срокове
Всички нейни материали са на тематика съветска история, просвета и антропология до степен, че от тях се оформя една нова, различна история на Русия.

В профила, който към този момент е заличен, Жемао разказва себе си като дете на китайски посланик, живял и работил дълги години в Русия и женен за рускиня. Тя добавя, че е докторант по международна история към Московския университет и написа курсова работа за Русия, която да ѝ завоюва стипендия.

Жемао прецизира още, че е омъжена за руснак и има съветско поданство след подписване на брака си.

След като измамата ѝ е разкрита от модераторите на Wikipedia, Жемао се вижда принудена да разкрие същинската си същина. Тя написа просторно извинително писмо, в което споделя коя е и по какъв начин е почнала измамата ѝ в Wikipedia.

Писмото е написано на китайски, тъй като, както излиза наяве от думите на Жемао, тя не знае нито съветски, нито британски. Китайката няма и висше обучение и разполага единствено с тапия от гимназията, а аферата ѝ с виртуалната енциклопедия стартира напълно инцидентно.

Тя е скучаеща стопанка с мъж, който пътува прекомерно постоянно по работа. Няма другари и в свободното си време се пробва да чете научни публикации на британски посредством онлайн преводач.

Тъй като виртуалните преводачи от време на време не са изключително точни, Жемао стартира да попълня празнините с фантазията си. " За да защитиш една неистина, би трябвало да казваш още повече неистини ", написа тя в извинителното си писмо и добавя, че ѝ било жалост да затрие всички тези сюжети и герои, които си е измислила.

Китайката основава един акаунт в Wikipedia, в който стартира да си съчинява съветска история, и скоро прави още няколко, посредством които основава изкуствено взаимоотношение сред профилите.

Тя показва още, че знанията, които е натрупала по история, не са ѝ задоволителни, с цел да стартира работа в региона, и най-вероятно ще се насочи към преодоляването на някой поминък, с който да запълва свободното си време.

Жемао сигурно няма да може повече да се занимава с издание на подправени исторически сюжети, тъй като достъпът ѝ до Wikipedia е блокиран доживот.

Много професионални историци са гневни на дамата, тъй като тя подкопава съществено доверието в достоверната информация, оповестена в онлайн енциклопедията.

Потребители от китайската мрежа Weibo обаче приканват Жемао да се насочи към писателска активност, тъй като има забележителна фикция и дарба да си съчинява хора и истории.

Източник: webcafe.bgКОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg