Всичко показваше, че Китай ще бъде първата страна, която официално

...
Всичко показваше, че Китай ще бъде първата страна, която официално
Коментари Харесай

Първата публична цифрова валута - пясъчният долар, вече е факт

Всичко показваше, че Китай ще бъде първата страна, която публично ще пусне обществена цифрова валута (CBDC). Проектът на Китайската национална банка е много напреднал и изпревари този на Европейската централна банка за цифровото евро, да вземем за пример. Карибски парадайс, обаче, изпревари Китай и към този момент пусна обществената си цифрова валута, известна като " пясъчния $ " (Sand Dollar или Dólar de Arena), написа. 

Централната банка на Бахамите към този момент пусна тази цифрова валута в обращение заради нужда. Процесът е бърз, макар че Бахамските острови имат 700 острова, популацията на островната страна не доближава 400 000 поданици, което улесни използването на валутата и пилотните й проби. 

От централната банка изясняват на уеб страницата си, че тази валута е родена вследствие на възходящата цифрова конкуренция в средствата за заплащане и компликациите при доставката на банкомати на всички острови.  

С " пясъчния $ " жителите на Бахамските острови имат достъп до валута, чийто обменен курс е същият като този на бахамския $ и който има същите свойства като паричните средства, което го прави по-сигурен от банковите пари, излагане на банкрути на предприятия и приключване на депозити. 

" Пясъчният $ " (Sand Dollar) не е криптовалута. Той е цифрова валута на централната банка на Бахамските острови (CBDC), което значи, че е централизирана, контролирана разчетна единица и разменна среда, постоянна и сигурна. 

Международният валутен фонд (МВФ) разгласява публикация, в която проучва стартирането на " пясъчния $ " и аргументите да се впусне по подобен интензивен метод в света на CBDC. " Новата валута е налична за жителите и бизнеса, с цел да купуват и продават артикули и услуги и да изпращат пари един на различен. " Пясъчните долари " се издават и контролират от централната банка на Бахамските острови ", означават създателите на публикацията.

Въпросът е, че територията на Бахамските острови се разгръща върху 700 острова, което прави нерентабилно частните банки да разполагат с банкомати или физически клонове на по-отдалечени и едва обитаеми острови. Екстремните метеорологични събития значат, че разноските за поддържане на инфраструктурата са още по-високи В резултат на това най-уязвимите постоянно нямат достъп до финансови услуги, се посочка още в публикацията на МВФ. 

Необходимостта да се обслужва необезпеченото население или тези, които нямат директен достъп до банка, дружно с нуждата от модернизиране на платежната система, накараха Централната банка на Бахамските острови да вкара тази цифрова валута.

След тестването на пилотния план централната банка стартира да разпределя " пясъчните долари " на търговски банки, снабдители на платежни системи и други оператори в бахамската финансова система. Както при криптовалутите, тези пари могат да се съхраняват от жителите в цифрови портфейли или цифрови портфейли, които разрешават достъп до съответни суми пари. Плащанията са бързи, лесни, сигурни и имат същото влияние като заплащането с банкноти и монети.

Анке Вебер, ръководителят на задачата на МВФ за Бахамите, отдава възходящия интерес към валутата на нуждата, основана от опустошителния вихър Дориан и пандемията COVID-19. " Има единствено 130 000 пясъчни $ в обращение, само че първичната реакция на жителите и бизнеса е позитивна ", споделя Вебер. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР