Всичко, което беше възможно в рамките на тази бюджетна процедура

...
Всичко, което беше възможно в рамките на тази бюджетна процедура
Коментари Харесай

Танева: Всичко възможно в тази бюджетна процедура беше направено за БАБХ

Всичко, което беше допустимо в границите на тази бюджетна процедура беше направено за БАБХ и всички, несъмнено съгласно техния принос и оценка, ще получат нарастване на възнагражденията през идната година. Това сподели министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева през днешния ден в отговор на журналистически въпрос за това до каква степен е състоятелен днешният митинг на чиновниците от Българската организация по сигурност на храните и настояването им за обособяване на бюджета им от този на МЗХГ, както и увеличение му с 40 млн. лв., предава Българска телеграфна агенция.

Танева напомни, че за първи път такова нарастване на заплатите в системата на БАБХ е инициирано по време на първия й мандат. " Това като политика и като схващане ще го продължа. Имаме в бюджета над 10 млн. лв. планувани за нарастване на заплатите. Така че всичко, което е допустимо, е направено, включително и с признатата смяна за компенсиране на недостига, който беше насъбран в системата през годините ", сподели министър Танева.

На въпроса по какъв начин ще разяснява настояванията за нарастване на консумативите и техническо съоръжение в организацията, Танева сподели: " Всеки може да има сходни претенции на която и да е позиция, от което и да е работно място - и в държавната администрация, и в частния бранш и във всяко от тях може да се намерят учредения, само че всеки може да се разгръща съгласно опциите си ". Като жители обаче преди всичко не би трябвало да забравяме, когато желаеме, да си задаваме и въпроса - " а какво дадохме ", разяснява още министър Танева.

Земеделският министър откри през днешния ден ревюто " Обичам българската риба ", проведено от Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури и МЗХГ на площад " Бански " в столицата.

Помолен за коментар по същата тематика изпълнителният шеф на БАБХ проф. Паскал Желязков уточни, че бюджетът на организацията не може да бъде изваден от МЗХГ. " На всеки не му доближават парите, само че бюджетът не е дълбок, той е разчетен съгласно опциите на страната ", уточни той. По думите на Паскал Желязков заплатите в БАБХ постоянно са били обезпечени, министерството постоянно се е отнасяло позитивно към настояванията им и той недоумява за какво имало такава настройка за дефицит на пари. Апаратура и техника имало задоволително, въпреки постоянно да може и повече. Тази година единствено е закупен нов уред за диагностика на африканската чума по свинете и сме втората лаборатория в Европейски Съюз с сходен уред, уточни шефът на БАБХ. Лабораториите във Велико Търново и Стара Загора също били снабдени с сходна инсталация за диагностика.

Относно дефицитът на фрагменти от ветеринарни лекари проф. Желязков не отхвърли казуса. Повечето завършващи млади лекари заминавали в чужбина, само че с този проблем би трябвало да се оправя страната.

Работещи в Българската организация по сигурност на храните стачкуваха през днешния ден на площад " Независимост ". Протестният протест се провежда от Национална федерация " Земеделие и горско стопанство " към КТ " Подкрепа ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР