Всички знаят много добре, че не каня магистрати вкъщи или

Всички знаят много добре, че не каня магистрати вкъщи или ...

Румен Радев: Не викам главния прокурор всяка сряда.


"Всички знаят много добре, че не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не обсъждам личности, а принципи. Не настоявам за имена, а за спазване на закона." Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Благоевград в отговор на обвиненията на Бойко Борисов, че се меси в съдебната система. "Създава се изкуствена драма. Консултациите, които провеждам преди избора на нов главен прокурор, отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури при избора му. Обществото ни очаква справедливост, очаква реална борба с корупцията. Затова и всички институции трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност", коментира Радев.

Вече трудно може да говорим за преговори за самолетите Ф-16, подчерта държавният глава. По думите му правителството и НС са задраскали състезателната процедура, която е гарант за постигане на най-добри условия за България. Кабинетът прие българите да плащат при неясни условия и да плащат повече, но не казва колко, защото идват избори", отбеляза Радев. Според него са неясни и условията за индустриалното сътрудничество, които са важни за нашата икономика. В този много важен проект не трябваше да се подхожда с лозунги, заклинания, а с реални аргументи. Силно се надявам правителството в стремежа си да намали цената да не посяга на целостта на пакета и на способностите на закупуваните самолети, защото това ще обезсмисли целия проект", категоричен е Радев.

Автентичният и траен успех изисква висока лична мотивация и пълна отдаденост и дисциплина, каза по-късно президентът по време на официалната церемония по дипломирането на студенти от Американския университет. "Радвам се, че млади хора от десетки държави избраха за свое семейство Американския университет и приеха красивия Благоевград за свой втори дом. Вие ще сте пример за своето и следващите поколения", обърна се към младите хора Радев. Той добави, че подкрепата, която абсолвентите получават от своите преподаватели, семействата и местната общност, е много важна. Държавният глава поздрави ръководството и преподавателите за високия стандарт на академично образование, който отстояват. 

Източник: duma.bg