Всички знаем, че претоварени камиони се движат на територията на

...
Всички знаем, че претоварени камиони се движат на територията на
Коментари Харесай

Претоварените камиони - проверки има, резултат не

„ Всички знаем, че претрупани камиони се движат на територията на България, затова  ИА „ Автомобилна администрация “ непрекъснато провежда профилирани акции, с които да бъдат потвърдени тези претоварвания, да бъде осъществен засилен надзор над тези коли. За всеки случай, в който сме открили претоварване, сме взели отношение. “ Това съобщи пред БНР Бойко Рановски, изпълнителен шеф на ИА „ Автомобилна администрация “.
„ С 15 кантара, с които разполагаме и със чиновниците, които реализират контролна активност на пътя, съгласно опциите ни досега за осемте месеца на 2021 година сме съставили 115 акта за претоварване , повече спрямо предходната година. Миналата година за осемте месеца сме имали 70 такива акта. “



Не можем да проверим всички камиони, които се движат, посочи Рановски. По думите му човешкият запас е непълен - 120 са контрольорите на пътя, като това е единствено една от техните действия .

„ Тъй като те ревизират и в предприятията превозвачи, ревизират и в образователни центрове за осъществяване на образование, ревизират и техническите пунктове за годишни механически прегледи. “

В придвижване мъчно може да се извърши инспекция за претоварване , призна Бойко Рановски и изясни каква е процедурата по разполагане на кантарите на безвредни места на пътя.

„ Извършваме такива инспекции тук-там, които разрешават да се сложи кантарът. Мястото би трябвало да е хоризонтално, не може да е под надолнище. Има характерни условия, с цел да се извърши самото премерване на автомобила. “

„ При започване на инспекция с мобилни кантари след прекъсването на първите няколко автомобила за инспекция останалите към този момент получават информация и знаят къде са местата, където се правят такива инспекции “, добави Рановски.



За интервала от 30 август до 3 септември са осъществени засилени инспекции в 5 дирекции на ИА „ Автомобилна администрация “ и са обхванати всички посоки, водещи към морето, заяви Бойко Рановски. Проверени за претоварване са били 135 камиона, а откритите измежду тях случаи са 11.

Не мога да кажа, че всеобщо се претрупва “, посочи той.

Организацията на контролната активност е изменена, заявява той и подсигурява, че „ няма никакви описи , които да се дават на чиновниците, на база на които съответни коли и съответни компании да не се ревизират “.

В момента глобата се поема главно от лидера. Има планувани правила в закона за санкциониране и на товародателя, само че в доста от случаите той мъчно се открива, сподели още Рановски. Според него „ насилствена мярка като прекъсване на автомобила от придвижване и събаряне на регистрационните табели би била подобаваща в тези случаи “.



По републиканската пътна мрежа има сложени над 100 електронни кантара за реализиране на надзор над камионите , увери Иво Иванов, шеф на Националното ТОЛ ръководство към Агенция „ Пътна инфраструктура “. Това е система за динамично претегляне , разясни той.

„ Ние можем да предадем информацията на мобилните екипи. Имаме дирекция – „ Анализ на риска и действен надзор “, която взаимно с ДАИ, с Министерство на вътрешните работи и Митници правят ежемесечно тези инспекции, акции по пътищата. “

От март до края на август мобилните екипи са направили над 5 хиляди инспекции , като са формирани над 240 акта за нарушавания, добави Иванов.

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл. 

Снимки в обявата: БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР