Всички знаем, че англичаните обичат чая. Но знаете ли защо

...
Всички знаем, че англичаните обичат чая. Но знаете ли защо
Коментари Харесай

Защо британците пият чай с мляко и още свежи факти за напитката

Всички знаем, че англичаните обичат чая. Но знаете ли за какво те са единствените европейци, които нормално го комбинират с мляко?

Напитката стана известна във Англия преди повече от три века и през днешния ден доста хора в света я свързват с британците, макар че произлиза от Китай и Индия, написа profit.bg.

ВВС разгласява пет любопитни обстоятелството, които могат да изненадат даже най-големите познавачи на чая.

1. Чаят се пие от повече от 2000 години



Консумацията му стартира през 200 година сл. Хр. В мавзолея Ян Лин в Централен Китай били открити блага на гробовете, които изглеждали като торти, направени с листа.

Анализите посочили наличието на кофеин и теанин и по този начин било открито, че става дума за листа от чай. Смята се, че ги погребвали с мъртвите, с цел да ги отнесат в отвъдното.

2. Всички типове чай идват от едно и също растение

Всичкият чай идва от едно-единствено растение - Camellia Sinensis . Различните разновидности се дължат на другите подвидове на растението, на изискванията за развъждането им и на индустриалните процеси.

3. В Лондон чаят се ядял

Чаят стартира да се продава в Лондон за първи път през 1657 година от мъж на име Томас Гарауей. Той го продавал в магазин в центъра на града и чаят бил считан за първокласна стока.

По това време покупката на чай била знак на изисканост, само че не всички знаели какво да вършат с продукта. Според някои източници имало англичани, които накисвали листата и по-късно ги ядяли или ги употребявали като мармалад върху препечени филии с масло.

4. Британец трансформира Индия в „ Меката на чая “

Британците внасяли чай от Китай до XVII век, когато двете страни скъсали дипломатическите си връзки, а това прекъснало и комерсиалния продан. Тогава Източноиндийската компания, която направлявала интернационалната търговия с чай, наела именития вносител на чай Робърт Форчън.

Той поел на експедиция в търсене на чаени растения, които продавал на аристокрацията. Форчън бил нает с задачата да контрабандира чаените растения от Китай към Индия, с цел да сътвори паралелна промишленост в страната, която е част от Британската империя.

След като съумял да внесе над 20 000 растения в Дарджеелинг обаче, Форчън разкрил, че чаят към този момент растял там по натурален метод. Но точно с помощта на активността на Робърт Форчън Индия почнала да се счита за Меката на чая.

5. Англичаните поставят мляко в чая, тъй като...

Когато чаят почнал да се внася от Индия през XVII век, някои привички на британците се трансформирали. Чаеното растение, което растяло в Индия, било подвид, наименуван Camellia Sinensis Assamica.

Чаят Assam бил по-вкусен в черната си версия, в сравнение с в зелената, а процесът на окисляване, който потъмнява листото, елеминирал флоралните нотки и придал на напитката по-силен и малцов усет. Поради това, когато англичаните получили първите питиета English Breakfast, които съдържали Assam, им се сторило естествено да им прибавят мляко. Днес тази традиция продължава.

За сметка на това в Западна Европа чаят идва от Холандия, която го внасяла от Индонезия, където усетът бил по-лек и не претендирал мляко. Поради това британците са единствените европейци, които не престават да пият чай с мляко.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР