Всички здравноосигурени лица, които желаят да сменят своя общопрактикуващ лекар,

...
Всички здравноосигурени лица, които желаят да сменят своя общопрактикуващ лекар,
Коментари Харесай

До края на декември можем да сменим личния си лекар | Следващата възможност за смяна е в периода от 1 до 30 юни

Всички здравноосигурени лица, които желаят да сменят своя общопрактикуващ доктор, могат да създадат това до края на месец декември , припомнят от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

За задачата е належащо да попълнят формуляр за непрекъснат избор, който да дават на новоизбрания от тях общопрактикуващ доктор.

Формулярът може да се изтегли – графа „ За жители “, линк „ Регистрационни форми за избор на общопрактикуващ доктор “.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) дава и опция промяната на общопрактикуващ доктор да става онлайн . Това се реализира в графа „ Е - услуги “, линк „ Преглед на досие от здравноосигурените лица “, „ Вход с дигитален документ “, меню „ Избор на персонален доктор “, като формулярът, подаван по електронен път, би трябвало да се подпише с електронен автограф от здравноосигуреното лице или от неговия родител/настойник посредством Персонализираната осведомителна система (ПИС) на НЗОК.

Не е належащо здравноосигурените да уведомяват за промяната на своя общопрактикуващ доктор предходния доктор, защото това се прави по длъжностен път в районната здравноосигурителна каса (РЗОК).

На уеб страницата на НЗОК са оповестени данни за всички общопрактикуващи лекари на територията на страната – в графа „ Е - услуги “, линк “Търсене на договорни сътрудници и действия “, подлинк „ Общопрактикуващи лекари “ (Търсене на общопрактикуващи лекари, сключили контракт с НЗОК, с опция за избор на област и обитаемо място).

Предвидена е опция информация за общопрактикуващите лекари от всички здравни региони да се получи и по телефон , като контактите на всички РЗОК са оповестени на уеб страницата на НЗОК в меню „ Контакти “.

По мотив приближаващите коледни и новогодишни празници, а и при други условия на краткотрайно престояване за повече от един месец, само че не по-дълго от пет месеца , отвън региона на съответната РЗОК, където е определен непрекъснатият персонален доктор, осведомяваме здравноосигурените за тяхното право на краткотраен избор на общопрактикуващ доктор, сключил контракт с НЗОК .

При него лицето има право да получава първична извънболнична здравна помощ при общопрактикуващ доктор на територията на цялата страна. За задачата би трябвало да се попълни регистрационна форма за краткотраен избор. След приключване на периода здравноосигуреното лице автоматизирано се трансферира в практиката на своя непрекъснат персонален доктор.

Следващата опция за промяна на общопрактикуващ доктор е в интервала от 1 до 30 юни.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР