Всички умират! Няма живи! На всички нещо им се случва!

...
Всички умират! Няма живи! На всички нещо им се случва!
Коментари Харесай

Разкази на ужаса: Какви са условията в домовете за възрастни у нас?

Всички умират! Няма живи! На всички нещо им се случва! И са погребвани от тяхната организация в ужасяващо положение - с отворени очи, с непознати облекла. Личи си, че хората са умрели в страдания...

Толкова отговорна се усещам!

Там нещо не е наред...Баща ми.. за мен беше измъчван! Гушата му беше цялата алена, все едно връзван, ръцете му сини. По лицето сълзи!

Така стартират своя роман Невяна, Мариана, Христина, Георги и още доста други, избрали да настанят своите близки в Дома за възрастни хора “Доверие 2”.

Разказите им са цялостни с болежка, яд и виновност, тъй като месеци след гибелта на обичаните си хора, те се упрекват, че са ги пратили там. Уж, с цел да им обезпечат по-добра и непрекъсната грижа, която не могат да им дадат у дома. Но се случва друго.

" Когато я настанихме на 13-и в дома и се прибрахме в Добрич и ѝ звъннахме, тъй като телефонът беше в нея, нейните думи бяха: " Не е това, което си мислите! " Пет минути по-късно тя ни звънна, започнахме да викаме ало, ало, само че телефонът ѝ беше очевидно лишен... Повече нямахме връзка. Молихме се да ѝ занесат телефона, да ни чуе гласовете, да ѝ кажем да се храни малко повече, всичко ни беше отказвано ", споделя Мариана Михайлова.

" Баба ми престоя в дома 19 дни, доведохме я в относително положително физическо положение. Обещаваха ни, че ще я извеждат, че ще ѝ оказват помощ да се движи, само че нито един път не са я извели на открито, даже когато майка ми и татко ми са пристигнали да я видят, тъй като свиждането трябваше да се случи постоянно тук, пред вратата, не са я извели и тогава ", споделя Георги Мезан.

Какво се случва зад стените на дома, околните на жителите му не знаят. Заради пандемията им е неразрешено да ги посещават и единствената връзка с тях е телефонът.

Когато Невяна и Христина не съумели да се чуят с татко си, отишли до дома, само че никой от вътрешната страна не излязъл, с цел да им изясни какво става с татко им.

- " Можете ли да излезете, ние сме на портала да ни дадете информация за Тодор желаеме да ни обясните какво е положението.

- Не мога да изляза, тъй като променям памперси.

- Вие ги сменяхте преди 1 час. От 3 до 5 би трябвало да дадете информация, чакаме на портала към този момент няколко часа.

Ани Вълева съумяла да прибере татко си у дома преди да е станало късно. Възрастният мъж даже не желае да ѝ опише за претърпяното в дома.

" Явно спомените му са много брутални и единствено ми сподели, че не желае да приказва И аз по-късно му зададох въпроса - " С какво ви храниха? " Идвали, оставяли по половин филийка самун, излизали и казвали " Стига ви толкова! "

Проверките в „ Доверие 2 “ откриват, че личният състав е малко. И настанените там не получават добра грижа, какво да приказваме за разходки нанавън. Още повече, че в постройката няма налична среда за трудноподвижните.

А хората, оставили околните си на техните грижи, имат и други стресиращи разкази - за насила да употребяват услугите на погребалната организация на притежателите на дома.

" Нямам думи да ви опиша от тяхната погребална организация по какъв начин беше докарана- с непознати облекла, мръсна. Беше с бельото, както я вкарахме в дома. Знаете ли какво ми сподели служителя – веднага за 5 минути ще я преоблека-.. това е вътре в църквата! Не беше докарана с катафалка! Беше докарана с един микробус, хвърлена вътре! Нейните облекла очевидно изобщо не са били при нея! Така както ги бяхме сгънали, по този начин както ги бяхме поставили - не бяха бутани въобще! Има доста движимости, които липсват, в това число и телефонът! ", изясни Мариана Михайлова.

Въпреки очевидния спор на ползи, се оказва, че законът позволява разбъркване на грижите за възрастни и погребалните услуги. Само за часове групата на пострадалите от вкъщи “Доверие 2” в обществените мрежи се усили доста. Виолета живее в Англия и е настанила възрастния си чичо в дома, защото нямало кой да се грижи за него.

" На втория ден му взеха телефона. Казаха, че има доста мощни болки, доста буйствал. Казахме – или ще му дадете телефона да го чуем и да го забележим, или просто си го взимаме. Той оцеля по-дълъг интервал, тъй като ние през седмица пращахме пари. Първия месец те взеха от нас към 2000 лв., съобщи дамата.

Виолета не съумява да стигне при чичо си в точния момент – няколко дни след диалога им той умира.

Черната статистика с най-вече смъртни случаи във Варна обаче води домът за възрастни хора “Св. Георги”. Само за година и половина там умират 368 души.

Инцидентите в дома са чести. През юли предходната година пожар лиши живота на 4-ма души. Разследващите откриват, че огънят е тръгнал от стаята на незрящ мъж с психологични проблеми. 10 дни по-късно в дома е открит мъртъв различен възрастен, който бил пребит с бастун. Седмица преди убийството, жена с психологични отклонения прави опит за самоубийство и скача през терасата на стаята си.

Проверките в дома демонстрират ясна взаимозависимост на случаите с незадоволителния и неквалифициран личен състав. Там са настанени освен възрастни, само че и хора с деменция и с психологични проблеми, което е безусловно неразрешено от закона.

По време на една от инспекциите в Дома „ Св. Георги “ са били настанени 217 възрастни хора, което значи, че там е трябвало да има не по-малко от 90 души спомагателен личен състав.

" Там имаше не повече от 10 души личен състав. Част от личния състав беше назначен на трудови контракти за 2 часа на ден. Има една здравна сестра, която е целия ден, идната здравна сестра е на следващия ден целия ден и това бяха медицинските експерти. Хигиената не беше на по никакъв начин положително равнище ", сподели Хрисимира Милкова.

Липсата на задоволителен и дипломиран личен състав се отнася за множеството домове в страната.

" Те би трябвало да дават отговор на избрани стандарти за несъмнено количество, численост личен състав, лекари, медицински сестри, санитари, готвачи и различен спомагателен личен състав, който надлежно да обгрижват тези хора ", споделя общественият министър Гълъб Донев.

В дома в село Рояк, където огнената буря лиши живота на 9-ма души, още веднъж на едно място са събрани възрастни и хора с деменция, които постоянно не могат да дават отговор за дейностите си. Тежкият случай поражда подозрения дали и в този дом е имало задоволително личен състав, който да се грижи добре за жителите му.

Домът в село Рояк се обитава в постройката на локалното учебно заведение. Ремонт е изработен, само че занапред ще се открива дали са спазени всички условия за сигурност, тествана ли е електрическата апаратура, довела най-вероятно до пожара. Роднини на оживелите споделят, че се надяват постройката да бъде ремонтирана скоро, тъй като околните им се нуждаят от 24-часова грижа.

Година и половина след влизането на Закона за обществените услуги, който пък е обнародван година и половина преди да влезе в действие, подготвян и дискутиран дълго преди да бъде признат от Народното събрание, към момента няма наредбата която да дефинира условията за качество на обществените услугите.

Вижте повече в репортажа

Репортер: Нивелина Няголова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР