Всички училища в югоизточния американски щат Джорджия ще плащат 1000

Всички училища в югоизточния американски щат Джорджия ще плащат 1000 ...

1000 долара бонус ще получава всеки ваксиниран учител в Джорджия


Всички училища в югоизточния американски щат Джорджия ще плащат 1000 долара бонус на учители и друг педагогически персонал, който се ваксинира срещу коронавируса. Това е пореден опит на властите да се предпазят от следващи вълни на пандемията, предаде Агенция "Франс прес".

С този стимул местните власти се надяват да избегнат "многобройните смущения на учебния процес, които се случиха в последните две години в резултат на пандемията".

"Миналата година беше предизвикателство като никое друго за нашите студенти и нашите служители, тъй като непрекъснато се налагаше да се приспособяваме към наличието на Covid-19 в нашите кампуси“, казва в изявление Мери Елизабет Дейвис от администрацията на щата.

"Студентите ни и семействата им заслужават и очакват предсказуемост и стабилност в обучението си, а това сградите ни да бъдат отворени, а служителите - здрави, е от първостепенно значение за тези усилия“, добави тя.

Училищният окръг Хенри, югоизточно от град Атланта, ще плати 1000 долара на всеки от близо 6000-те си хиляди служители, които са със завършен цикъл на ваксинация, или които решат да си поставят ваксина в срок до 30 септември. Условието е ваксината да е поне една доза на "Джонсън и Джонсън" или и двете дози от "Пфайзер" или "Модерна".

Парите за стимулиране на ваксинирането ще дойдат от федерална програма за ограничаване на коронавируса в началните и средните училища.

"Към момента ваксините са единствената защитна мярка, която помага да се смекчи и спре разпространението на този вирус“, каза Дейвис.

В последните седмици САЩ отбелязват рязко увеличение на случаите на коронавирус, дължащо се предимно на по-заразния вариант "Делта".

Новите случаи на Covid-19 са се увеличили четири пъти през последните седмици, потвърди и директорът на Националния институт по здравеопазване Франсис Колинс. Според официалните данни малко под 60% от населението на САЩ на възраст над 12 години е напълно ваксинирано.

Огромни различия, обаче, се наблюдават в нивото на ваксинация в различните райони. Това се дължи на факта, че имунизацията придоби политически нюанс при бившия президент Доналд Тръмп, като либералният север и изток са по-отворени към поставянето на ваксина, а консервативният юг е по-предпазлив.

Източник: bnt.bg