Всички сме мечтали, докато сме заседнали в задръствания, да можем

...
Всички сме мечтали, докато сме заседнали в задръствания, да можем
Коментари Харесай

Летящи таксита - възможно ли е до 2025 година?

Всички сме мечтали, до момента в който сме заседнали в тапи, да можем просто да се измъкнем и да прелетим над трафика. Според специалисти, участвали тази седмица на фестивала South by Southwest в Остин, Тексас, това е евентуално да се случи по-рано, в сравнение с сме очаквали - благодарение на летящи таксита, които се чака да завладяват небето до 2025 година.
" Хората са мечтали за това от десетилетия на хартия, а в този момент технологията е тук ", сподели Майкъл Тъкър, заместник-директор по технологиите и нововъведенията в Bell. " Единственият въпрос е, какво ще вършим с нея ", пита риторично той съгласно БГНЕС.
Тъкър съобщи, че неговата компания се е включила към приложението Uber и няколко аеронавтични компании, в това число и френската Safran, с цел да основат флота от летящи таксита с отвесно политане и кацане (VTOL). " Нексус ", както е наименуван този хибриден електрически аероплан, беше показан за първи път през януари на ревюто за потребителска електроника в Лас Вегас.
Между 20 и 30 други компании работят по сходни концепции, измежду които започващи или огромни компании като Airbus, която неотдавна показа своя електрически аероплан " Сити Еърбъс ". Uber възнамерява да пусне въздушните си таксита първо в Лос Анджелис и Далас - два огромни американски града, задръстени с трафик.
Запитан за потреблението на хеликоптери като опция, Такър сподели, че такситата са финансово преференциални и по-тихи. " Шумът би трябвало да се слее с фоновия звук на града ", сподели той.
Според него транспортните средства могат да навлязат в комерсиалната мрежа към 2025 година. " Това няма да размени наземния превоз, това ще го издигне до друго измерение. И няма да има скок за една нощ с хиляди самолети. По-скоро ще има няколко десетки в няколко града... в началото употребяващи хеликоптерна навигация и хеликоптерни направления ", сподели той.
В отчет, озаглавен " Vision 2050 ", показан от SXSW, Американският институт по аеронавтика и астронавтика (AIAA) предвижда, че до 2050 година потреблението на летящи таксита и други самостоятелни дронове ще бъде необятно публикувано, основно с помощта на изкуствения разсъдък.
" За мен изкуственият разсъдък е по-лесен за приложимост във въздуха ", споделя Скот Дренан, шеф на нововъведенията в Bell. " Има доста място там и по тази причина имаме доста празно пространство, имаме трето измерение, в което да маневрираме “.
Друго преимущество на летящите коли е техният GPS, споделя Анил Нандури, вицепрезидент на Drone Group в Intel. " GPS точността през днешния ден е няколко метра плюс минус. За наземни транспортни средства... не е задоволително тъкмо, с цел да имате нужната точност. Но откакто се изкачите до трето измерение, това е задоволително ", сподели той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР