Всички се чудят какъв ще бъде светът след пандемията: капитализмът

...
Всички се чудят какъв ще бъде светът след пандемията: капитализмът
Коментари Харесай

Daily Sabah: Как ще изглежда ЕС след пандемията?

Всички се чудят какъв ще бъде светът след пандемията: капитализмът умира, мощните страни се завръщат. Ето и моето мнение: ще има доста жертви, само че най-голямата ще бъде Европейският съюз. Това написа анализаторът Хакъ Йочал в коментар за турското издание Daily Sabah, представен от агенция БГНЕС.
Идеята за федерализма работи в Съединени американски щати, тъй като макар съществуването на 50 обособени щата, американският народ в последна сметка е една нация. Да, членовете на тази нация с избрани цветове на кожата умират от коронавирусната зараза повече от някои други представители на разнообразни цветове на кожата; въпреки всичко това е една нация. Тоест, те си партнират при гласуването на едни и същи политически партии и същите претенденти за президент. Въпреки всичките си дефекти, американският федерализъм постоянно е бил система „ един за всички, всички за един ”.
Някои президенти мразеха някои щати, тъй като те са сини или червени, само че както се случи неотдавна, съюзът постоянно е бил поръчител на щатите и постоянно е бил подготвен да поеме отговорност за зародилите задължения на обособените щати. Този ковид потвърди, че американското решение не е работило и няма да работи в Европа. Пример: президентът на Германия Кристиан Вулф съобщи, че европейската взаимност не би трябвало да бъде разбирана неправилно като „ подготвеност да се работи като гарант или да се поемат общи отговорности “. Изказвайки се, без да показва имена, само че подразбирайки Гърция, президентът сподели: „ Германия няма да е подготвена да поеме взаимен заем или да бъде поръчител за никого “.
Всички знаят, че това не е било изричано непосредствено, само че съвсем всички модерни студенти по политически науки са били наясно, че европейският блян не е нищо друго, с изключение на помирение сред Германия и Франция, чиито военни дейности костват живота на 95 милиона души и 200 милиона техни синове, дъщери, татковци и майки в границите на по-малко от 20 къси години. Американските политици считали, че в случай че Германия и Франция бъдат сложени дружно да дават отговор за обединена Европа, те биха могли да споделят Европа по-скоро спокойно.
Тази скица работеше добре, стига другите членове на Европейски Съюз да оферират нещо като гаранция за Германия или Франция. Гърция да вземем за пример трансферира съвсем всичко, което имаше, на немски дилъри. Сега страната се нуждае от пари за закупуване на медицински консумативи, вентилатори и съоръжение за теренни отделения; в резюме, би трябвало да бъде избавена.
Италия би могла да се оправи сама, макар обстоятелството, че тя също се нуждае от поддръжка от своите сътрудници от еврозоната. Огромните стопански системи на Испания и Франция и дребните стопански системи на балканските страни са в точката на цялостен провал с помощта на небрежността на бюрокрацията на Европейски Съюз в здравната система. Еврократите в никакъв случай не са имали благоразумието да построяват системи за зараза, камо ли за пандемия.
Накратко, по-малките членове на този фиктивен съюз в този момент ще се грижат по-добре за себе си. Германски президент е президент на Германия; даже в случай че актуалният еврокомисар по въпросите на здравето и сигурността на храните да е Стела Кириакиду от Кипър, тя не е министър на опазването на здравето на Гърция. Същото важи и за Хърватия, Черна гора, Испания и Италия.
Всяка страна в Европа ще се погрижи за себе си. Те ще се разсънят пред тъжния факт, че Брюксел не е тяхната федерална столица както Вашингтон е за Съединени американски щати. Всички знаят, че еврото е прекомерно на ниска цена за Германия, само че прекомерно скъпо за всички останали. Надяваме се, че COVID-19 ще изчезне, само че различен вирус ще го замести: евроскептицизмът.
Може би няма да забележим всеобщо овакантяване a-la-Brexit. Архитектите на еврото се погрижиха никоя страна да не може да излезе от системата на единната валута.
Гърция и други може да видят повече финансиране посредством Европейския механизъм за непоклатимост, само че Германия няма да избави никого, в случай че не изпрати документи за благосъстоятелност на огромни недвижими парцели и корпорации - в тази ситуация с Гърция, на повече егейски острови - до Брюксел.
Междувременно евроскептицизмът ще разяде Европейски Съюз от вътрешната страна на открито. И за това ваксина няма, приключва коментарът на Хакъ Йочал.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР