Всички популярни браузъри днес предлагат практичната функция за групиране на

...
Коментари Харесай

Как да си направим таб-групи в Chrome


Всички известни браузъри през днешния ден оферират практичната функционалност за групиране на раздели
(снимка: CC0 Public Domain)

Всички, които обичат да си отварят голям брой раздели – така наречен табове – знаят какъв брой неприятно е да се губиш измежду тях и да си търсиш един съответен всред десетките. Но знаете ли, че в Chrome и някои други браузъри могат да се вършат групи от раздели? Това е трик, с който човек може да провежда по-добре и по-спретнато работното си пространство.

Браузърът Chrome на Гугъл оказа помощ за разпространение на разделите като метод на сърфиране в интернет, който мнозина употребяват в този момент. В рамките на един елементарен ден хората отварят десетки, в случай че не и стотици раздели. Независимо дали става дума за страница, която обичате да проверявате постоянно за актуализации, за рецепта, която желаете да запазите за някоя вечер, или за голям брой раздели, свързани с работата – можете да ги групирате бързо и елементарно.

Когато табовете са добре проведени в групи, пестим време, а работното ни пространство е прегледно

Разбира се, можете да преминете през тях, като си отметнете това, което ви би трябвало, и „ изхвърлите “ всичко останало. Но има по-бърз и банален метод, който ви разрешава да запазите отворени всичките си скъпи раздели, като в същото време ги категоризирате в лесни за потребление групи. Най-хубавото е, че функционалността е вградена напряко в Chrome.

Необходими материали

Всичко належащо за групирането на табовете е компютър (Windows или macOS) или пък хромбук, най-нова версия на браузъра Гугъл Chrome и време от почти 1-10 минути (в взаимозависимост от това какъв брой раздела организирате).

Създаване на група

Която и Оценка за съвместимост да употребявате, нужният разговор ще наподобява, общо взето, еднообразно. За да започнете, ще би трябвало да създадете първата си група раздели. Лесно е. Отидете на даден отворен раздел, който желаете да включите в група, и потърсете в него опцията „ Добавяне към нова група “. Това става посредством клик с десния бутон или двойно потупване:

Именуване и персонализиране на група

След „ Добавяне към нова група “ на въпросния раздел ще се появи диалогов прозорец. Той ще желае групата да бъде кръстена с обещано име. Тук човек може да вкара наименованието, което ще обгръща няколко раздела, да вземем за пример „ Технологични вести “ (за уеб сайтове с софтуерни новини), „ Работа “ (всякаква служебна информация), „ Пазаруване “ (за изследвания за празнични подаръци), „ Развлечения “ и какво ли още не. Името на групата се вижда върху сива поставка:

След като изберете име и го въведете, можете да изберете и цвят за групата. Цветовете са доста потребни за бързо намиране и идентифициране на групи от раздели с „ половин взор “, изключително в случай че човек е привикнал да разпознава даден тип наличие с даден цвят. Chrome предлага избор сред няколко цвята:

Добавяне още раздели към съществуващи групи

След като създадете най-малко една група, можете да започнете да добавяте в нея още и още раздели. Всеки обособен таб може да бъде причислен към съществуващата група. Има обаче и нова под-опция: прибавяне на раздел към нова група. Така всеки раздел може да бъде причислен или към някоя към този момент съществуваща група, или да бъде вметнат в нова такава.

Като опция можете просто да вземете раздел с мишката и да го плъзнете в групата, като го пуснете измежду съществуващите раздели в нея. Създаването на всяка последваща група работи по напълно същия метод. Менютата са интуитивни:

Когато всички налични раздели, които желаете да групирате, към този момент са проведени в съответните им категории, работата наподобява подготвена. Но има няколко неща, които би трябвало да знаете, с цел да извлечете максимума от групите раздели.

Сгъване и разгръщане на групи

Ще забележите, че всеки раздел в отворена група има цветно кодиран кант, завит към заглавието на раздела. Можете да свивате или разширявате групи, като просто кликате върху имената им. Свиването на групи, които не употребявате сега, е превъзходен метод да „ приберете “ табовете и да си спестите място в лентата с раздели:

Преместване на групи

Групите с раздели се държат доста сходно на обособените раздели за преместването им в настоящия прозорец или плъзгането им в нов прозорец. Можете да извършите това или като просто кликнете с левия бутон, или като плъзнете и пуснете групата в позицията, която желаете в настоящия си прозорец. Не можете обаче да поставите една група в друга.

Премахване на раздели от групите и разгрупиране

Всеки път, когато кликнете с десния бутон върху раздел, който към този момент е в група, ще видите опцията „ Премахване на раздел “ от групата. Това е бърз и елементарен метод да разгрупирате всеки таб, който желаете да запазите, само че към този момент не желаете да държите в някоя група. Можете също да кликнете с десния бутон върху група и да изберете предлагането за разгрупиране, което ще отстрани самата група, само че ще резервира всички включени в нея раздели.

Ами в случай че браузърът се срине?

Не постоянно групите се резервират след срив на браузъра. Chrome ще се опита да резервира всички групирани раздели по същия метод, по който се пробва да резервира всички негрупирани раздели, когато претърпи срив и би трябвало да се рестартира. Разбира се, гаранция няма – от време на време би трябвало да се примирим, че сривът води до „ амнезия “ и всичките ни табове изчезват. Затова значимите раздели е добре да бъдат съхранени и по различен метод, да вземем за пример посредством отмятане.

Други браузъри поддържат ли групиране?

Почти всеки главен браузър към този момент има някаква форма на групиране на раздели.

Microsoft Edge и Brave – защото и двата браузъра също са основани на Chromium, като Гугъл Chrome, интерфейсът за групиране на раздели в тях е всъщност еднакъв.

Safari – Браузърът на Apple поддържа непрекъснати групи раздели, които могат да бъдат проведени по съвсем същия метод като тези в Chrome.

Opera – Opera има сходна функционалност, наречена Opera Workspaces, която провежда разделите сходно на групите раздели на Chrome.

Firefox – Firefox сега няма функционалност за групиране на раздели, само че са налични разширения от трети страни, които прибавят опцията за групиране на раздели в браузъра.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР