Всички помним как преди години България внезапно се изстреля на

...
Всички помним как преди години България внезапно се изстреля на
Коментари Харесай

Шашми: Краставиците станаха новите тикви в измамите агросубсидии

Всички помним по какъв начин преди години България ненадейно се изстреля на върха в Европейски Съюз по тиквопроизводство. После се оказа, че " върхът " всъщост е машинация - земеделци са заявявали несъществуващи площи с тикви, с цел да получат дотации. В момента краставиците са новите тикви, откри Държавният фонд " Земеделие ".

Проверките на ДФЗ на място са посочили, че точно това е културата, с която стопани тарикати се пробват да завоюват дотации не с  действителен труд, а " по документи ". 62% от площите, за които производителите на краставици са поискали пари по схемата за " обвързана поддръжка " за 2020 година, не дават отговор на условията, са установили специалистите на фонда.

Теренните инспекции на ДФЗ са обхванали почти 23 000 хектара, декларирани като площи за отлеждане на разнообразни типове зеленчуци. Оказало се, че 16% сто от тях са надписани -  на тях не е било засадено нищо. Най-полямото " наддеклариране " е за краставиците, отглеждани на открито  - на процедура на 2/3 от декларираните декари следи от краставици няма. Следва чесънът с 40% фиктивни площи. 
Промените в ставките на дотациите нормално водят до явлението " надписване " на площи и до превръщането на избрана просвета в аграрни шлагер. Така през 2016 година България стана №1 по тикви в Европейски Съюз, защото дотацията беше толкоз висока, че превишаваше разноските за произвеждане, и доста фермери взеха решение да отглеждат тикви, а други - да заявяват, че имат бостани, за да приберат цялата дотация (шеговито ги назовават " чертожници " ).   През въпросната година тиквопроизводството у нас доближи връх от 133 000 т.  През 2017 година тиквените дотации бяха спрени и реколтата внезапно спадна на 20 хиляди тона. След тиквите пристигнаха на мода доматите и картофите, а в този момент към този момент и на краставиците. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР