Всички помним как преди години България внезапно се изстреля на

Всички помним как преди години България внезапно се изстреля на ...

Шашми: Краставиците станаха новите тикви в измамите агросубсидии


Всички помним как преди години България внезапно се изстреля на върха в ЕС по тиквопроизводство. После се оказа, че"рекордът" всъщост е измама - земеделци са заявявали несъществуващи площи с тикви, за да получат субсидии. В момента краставиците са новите тикви, установи Държавният фонд "Земеделие".

Проверките на ДФЗ на място са показали, че именно това е културата, с която стопани тарикати се опитват да спечелят субсидии не с  реален труд, а "по документи". 62% от площите, за които производителите на краставици са поискали пари по схемата за "обвързана подкрепа" за 2020 г., не отговарят на изискванията, са констатирали експертите на фонда.

Теренните инспекции на ДФЗ са обхванали почти 23 000 хектара, декларирани като площи за отлеждане на различни видове зеленчуци. Оказало се, че 16% сто от тях са надписани -  на тях не е било засадено нищо. Най-полямото "наддеклариране" е за краставиците, отглеждани на открито  - на практика на 2/3 от заявените декари следи от краставици няма. Следва чесънът с 40% фиктивни площи. 
Промените в ставките на субсидиите обикновено водят до явлението "надписване" на площи и до превръщането на определена култура в земеделски хит. Така през 2016 г. България стана №1 по тикви в ЕС, тъй като субсидията беше толкова висока, че превишаваше разходите за производство, и много фермери решиха да отглеждат тикви, а други - да декларират, че имат бостани, за да приберат цялата субсидия (шеговито ги наричат "чертожници").   През въпросната година тиквопроизводството у нас достигна връх от 133 000 т.  През 2017 г. тиквените субсидии бяха спрени и реколтата рязко спадна на 20 хил. тона. След тиквите дойдоха на мода доматите и картофите, а сега вече и на краставиците. 

Източник: novinite.bg