Всички пластмасови бутилки имат маркировка, която показва от каква пластмаса

...
Всички пластмасови бутилки имат маркировка, която показва от каква пластмаса
Коментари Харесай

Внимание: Кога пластмасовата бутилка е отровна

Всички пластмасови бутилки имат маркировка, която демонстрира от каква пластмаса са направени. От типа пластмаса зависи дали бутилката може да се употребява еднократно и дали има заплаха да освобождава химикали в съхраняваната течност. Ето какво значат другите маркировки:

PET или PETE
Това са бутилки за еднократна приложимост. Пластмасата им може да освободи тежки метали и субстанции, които въздействат на хормоналния баланс на индивида. Това е най-често потребления вид пластмаса в света. Важно е да се помни, че такава бутилка е предопределена единствено за приложимост до времето на периода на валидност указан на опаковката. Ако я употребявате по-късно, то бъдете подготвени да получите доза алкални детайли и много бактерии, които безусловно обожават PET.

HDP или HDPE
Това е най-хубавата пластмаса, която не отделя никакви замърсители. Ако имате опция за избор, купувайте вода точно в такава пластмаса. Този тип е и екологично чист, тъй като може да се преработва напълно. Този тип пластмаса най-често се употребява за предпазване на мляко, за играчки, миещи препарати, и при някои типове пластмасови торбички.

PVC или V
Изделията от този тип пластмаса отделят по малко от два рискови химикала. И двата имат негативно влияние върху хормоналния баланс.Този тип пластмаса е мек, еластичен материал, който нормално се употребява за опаковки на олио и други типове масла или за детски играчки. Използва се и в безчет потребителски артикули, като да вземем за пример кабели, тръби, ВиК елементи, дограма, маркучи.

LDPE
Тази пластмаса се употребява при производството на бутилки и пластмасови торби. Не освобождава химически субстанции във водата, която съхранява. Този тип пластмаса е безвреден единствено при предпазване на вода, в случай че се употребява за предпазване на различен тип хранителни артикули (или за опаковката им), може да отдели доста рискови за сърцето химикали.

PP
Полипропилен - това е тип бяла пластмаса или полупрозрачни цветове. Използва се като опаковки за мляко или сиропи. Когато се нагрява не се топи. Относително безвреден материал откъм обособяване на химикали.

PS
Полистирол – на ниска цена, лек и устойчив тип пластмаса, която не е подобаваща за съхранени на топла храна или питиета. Но тъкмо тя се употребява постоянно за чаши за кафе и кутии за бързо хранене.При нагряване излъчва рискови химикали.

PC или пластмаса без специфични знаци
Това е най-опасният тип пластмаса. Често се употребява за бутилки за вода или за опаковки на храна. Отделя бисфенол А, вещество, което унищожава ендокринната система. Той потиска образуването на хормона естроген.

Винаги предпочитайте храни и питиета, които са в стъклена опаковка пред каквато и да е пластмасова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР