Всички пътнически полети от или за берлинското летище Бранденбург днес ...

Всички пътнически полети от или за берлинското летище Бранденбург днес

Стачка на служителите в берлинското летище "Бранденбург"

Всички пътнически полети от или за берлинското летище " Бранденбург " през днешния ден ще бъдат анулирани или пренасрочени заради планувана еднодневна стачка на чиновниците, съобщи ДПА.

Първоначално се предвиждаше през днешния ден през летище " Бранденбург " да преминат към 35 000 пасажери с към 300 полета. Авиокомпаниите са отсрочили някои полети за четвъртък и са пренасочили няколко полета към летищата в Дрезден и Лайпциг. Други пасажери са били пренасочени към влакове, прецизира Българска телеграфна агенция.

Началото на стачката е планувано за 3:30 ч. сутринта локално време (4:30 българско време) и се чака да продължи през целия ден.

Профсъюзът " Верди " прикани летищните служащи, чиновниците по сигурността и наземните оператори да изоставен работните си места. Очаква се прекъсването на работата да засегне противопожарната работа на летището, интервенциите по зареждане с гориво, обработката на багажа и гишетата за регистрация на пасажерите.

Профсъюзът упорства за нарастване на заплатите на чиновниците на летищната компания и на наземните служби с 500 евро на месец в границите на 12-месечен групов трудов контракт. Работодателите упорстват за доста по-дълъг период на договарянията.

“Верди “ прикани стачкуващите чиновници да се съберат пред основния терминал на летището от 8 ч. сутринта, а за 10 ч. е плануван протест. От профсъюза обявиха, че чакат до 1500 участници.

Последният път, когато в Германия бяха анулираха толкоз доста полети поради недоволството на летищните чиновници, беше по време на огромна общонационална стачка през април 2018 година. Тогава бяха анулирани стотици полети в цялата страна.

По обявата работи: Георги Николов

Източник: bnr.bgКОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg