Всички партии имат икономическа част в програмите си. При някои

...
Всички партии имат икономическа част в програмите си. При някои
Коментари Харесай

Проф. Даниела Бобева: Има разум в общата икономическа нагласа на партиите


" Всички партии имат икономическа част в стратегиите си . При някои тя е по-детайлно създадена, при други - по-адресно. Има консенсусни политики. Популизмът от предходните избори е по-умерен, има по-реалистичен и по-умерен оптимизъм. Взета е поради напълно новата икономическа обстановка - Европа е по пътя към рецесията, българският напредък се чака да бъде 1% . Политиците са по-пестеливи в обещанията ".

Това съобщи пред БНР проф. Даниела Бобева, учител по финанси, някогашен стопански вицепремиер (2013-2014 г.), длъжностен министър през 1997 година

И добави, че някои претенденти за Народното събрание толкоз са се увлекли в предизборната реторика, че се отклоняват от личните си предизборни стратегии .

" Има разсъдък в общата икономическа настройка на партиите . Интересна нова наклонност е, че партиите позеленяха, включват в стратегиите си зеления преход. Има консенсус, че би трябвало да се ревизира Планът за възобновяване и резистентност ". 

В предаването " 12+3 " проф. Бобева уточни, че спрямо предходните избори - в този момент в нито една предизборна стратегия няма ангажимент за влизане на страната в еврозоната с съответна дата.

" Партиите са осъзнали компликацията при постигането на критериите без ясно Народно заседание и задоволително болшинство. Има сериозен ангажимент за цялостна правна хармонизация и се образува болшинство за ускорение на подготовката, в това число да се подхващат институционални ограничения ".

По думите ѝ нито една партия не поема ангажимент за приходите до края на годината .

" Планирането на междинната работна заплата варира от 1400 евро, минимална работна заплата - 600 евро, междинна пенсия - 500 евро, само че в границите на четиригодишен интервал. Някои партии към този момент са оповестили пенсии и заплати в евро ". 

Повечето партии плануват увеличение на детските надбавки; дребните и междинните предприятия са в полезрението, въпреки че липсват конкретики ; липсват хрумвания за промени в държавните предприятия.

Финансистът очерта и някои шокиращи планувания - приходите на лица до 24 години да не се таксуват ; за данъчна промяна една от партиите споделя, че би трябвало да се направи първа стъпка към прогресивно подоходно облагане. Не липсват и нереални хрумвания за позеленяване на стопанската система.

" Има и красиви оферти в някои платформи - да се направи всичко допустимо за по-голям разговор сред бизнеса и науката , да вземем за пример ".

Интервюто на Снежана Иванова с проф. Даниела Бобева в предаването " 12+3 " можете да чуете в звуковия файл.

По обявата работи: Лозина Владимирова БНР подкасти: В центъра на системата На всяка цена На всяка цена
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР