Всички основни участници в политическия процес твърдят, че практическото ликвидиране

...
Всички основни участници в политическия процес твърдят, че практическото ликвидиране
Коментари Харесай

Другата истина за партийните субсидии

Всички съществени участници в политическия развой настояват, че практическото очистване на бюджетните дотации като способ за финансиране на партиите (каквото съставлява намаляването им от 11 на 1 лев за подаден глас) и замяната им с опцията за безлимитно финансиране от бизнеса е безразсъдно и нездравословно. Защо тогава го вършат? По този въпрос бяха изказани доста и най-различни версии, като някои от тях са свързани с тактически сметки към идните избори. Истинският отговор обаче се крие по-дълбоко. До него можем да се приближим, в случай че на първо време си отговорим на различен въпрос: какви ще са последствията от това решение.

Партиите ще са подвластни от бизнеса?

Тук най-често повтаряната версия е една: с цел да се устоят, партиите ще би трябвало да вършат услуги и да извършват поръчки на своите донори, което ще ги направи подвластни от бизнеса. Така политиката към този момент нямало да служи на обществото, а на корпоративни и лобистки ползи. Сякаш не го прави и до момента. В най-изчистена форма тази версия бе дефинирана от премиера: " Ще стане най-после като в доста страни - милиардерите и олигарсите да са и министър председатели. Няма да мине доста време и партиите ще станат благосъстоятелност на предприемачите ".

Да, като получаваш пари от някого, би трябвало да си плащаш. Да, премиери-милиардери има, в това число в Европейски Съюз. Отдавна има и псевдополитически формирания, правещи се на партии, които са благосъстоятелност на предприемачи - в това число в България, в това число измежду гласувалите за унищожаване на партийните дотации. То обаче нямаше да е допустимо без гласовете на най-голямата партия. Какво тогава - да не би нейният водач и министър председател да желае един ден и тя да стане благосъстоятелност на някой предприемач? Не, по-скоро ни праща за " зелен хайвер ".

Или бизнесът ще е подвластен от партиите?
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР