Всички ние всекидневно общуваме с най-различни хора. Някои ни вдъхновяват

...
Всички ние всекидневно общуваме с най-различни хора. Някои ни вдъхновяват
Коментари Харесай

Консуматорите на енергия или изтощаващите хора – как да ги познаем

Всички ние ежедневно поддържаме връзка с най-различни хора. Някои ни въодушевяват и изпълват с позитивизъм. Други, в противен случай, карат ни да се усещаме изтощени, сякаш нямаме сила и предпочитание за каквото и да било след среща с тях.

Кои са тези изтощаващи хора, по какъв начин да ги разпознаваме зад хилядите им маски и да се научим да се предпазваме от тях?

Всички те са белязани с един и същи заводски печат: потребността да преобладават , дава отговор белгийският психолог Пиер Дако в книгата си " Фантастичните победи на модерната логика на психиката ". И разкрива какъв брой многолики и рискови могат да бъдат те. Това са:
всички властни хора с диктаторски пристрастености фанатиците прекомерно взискателните придирчивите и в най-дребните неща сърдитковците ревнивците мнителните ненавистниците
По-опасни са обаче тези, които се крият зад маската на прекомерната добрина . Нерядко това са и хора, които се вършат на мъченици, с цел да могат по-лесно да реализират мечтаното. Много постоянно те са наши близки, които считаме, че се грижат за нас. подобен е образецът с майката, която умишлено пречи на сина си да стане мъж, единствено и единствено да си остана той нейното малко момченце.

Изтощаващите хора изяждат силата на тези, с които съжителстват, когато е невероятно да се отприщи прочувствената неприязън, изяснява известният психолог. Това са случаите на дете по отношение на родител или служител по отношение на шеф, да вземем за пример.

Хората, които съжителстват с потребители на сила, се оплакват все от едно и също: непрекъснато безсилие, подценяване или заличаване на личността, неспособност да си това, което си в реалност, липса на непрестореност, непрекъснато и прозорливо изчисление на всяко деяние и жест, подценяване и фрустрация, лишаване на опцията за вдишване на отговорност.

Пиер Дако е прочут белгийски психиатър, психолог и популяризатор, създател е на редица творби, предопределени за експерти и необятен кръг читатели, от които най-известните са " Фантастичните победи на модерната логика на психиката " и " Триумфът на психоанализата ".
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР