Всички ние си представяме еколозите и членовете на техните организации

...
Всички ние си представяме еколозите и членовете на техните организации
Коментари Харесай

Екологът Георги Стефанов – колко е лесно да се върнем към корените си и към земята

Всички ние си представяме еколозите и членовете на техните организации най-често като ядосани младежи с постоянно ориентиран пръст към нас, подготвени незабавно да изрекат „ А вие за какво унищожавате природата “... Не е от тези Георги Стефанов – той е еколог по обучение, по душа и по сърце. Повече от 15 години се  занимава с просвета, с преподаване на запазване на околната среда, само че не в прашна зала, а в селска среда. В последна сметка е и земеделец, и настрана – отглежда пчели… Както самичък споделя – даже и името му е обвързвано със земята – Георги.
В момента Георги е учител в Нов български университет и членува в Дунавско-карпатската стратегия Ве Ве Ес… Сегашният туризъм съгласно него вреди доста на природата, само че има способи туризмът и туристите естествено, и даже без да го желаят, да се трансфорат в бранители на природата, освен това да се забавляват и си почиват по този начин както и до момента. Той  видял това по време на пътуванията си в Съединени американски щати, където е обиколил много места. Тогава, по време на пребиваването си, е бил много сюрпризиран от съжителството на туристически комплекси на брега на океана с резервати от редки локални растения, пясъци и блата – това е видял в щата Флорида.
Когато се върнал в България Георги Стефанов редом с научната си работа, създал и проект за съживяването на родния завършек на дядовците си, в земите на прадедите му в Чипровци, Чупрене, Бели Мел и други селища в близост. Всичко, което е направил за близо 15 години, е резултат единствено на един екоентусиазъм и помощ от студенти, другари и някои локални хора… несъмнено. Лятната академия, т. е. заниманието на десетки младежи със земеделие и локални занаяти – тази година ще се изнесе в Германия и Франция – благодарение на два техни университета.
Научната работа на Георги е в областта на различната енергетика и на феномена „ климатични промени “, към които е най-добре да се приспособяваме и да не си задаваме постоянно непотребни въпроси за капризите на времето. Последното над което работи е цялостна тактика за развиване на стопанската система и енергетика точно във връзка на климатичните промени. Той счита, че освен това природо-географско многообразие на българската територия е доста значимо всеки план, и всяка нова концепция да бъде ориентирано към съответния район – бил той планински, полски, морски или какъвто и да било друг…
Ето подобен екоентусиаст в XXI в. е Георги Стефанов – той не наподобява на тези ексцентрични хора, които или летят във въздуха, или обикалят Световния океан. Нестандартното той е намерил в своите завършения в Северозападния край, а там животът на един градски човек е същинско премеждие.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР