Всички ние копнеем за любов. Когато изпитваме към някого силни

...
Всички ние копнеем за любов. Когато изпитваме към някого силни
Коментари Харесай

Любов или зависимост?

Всички ние копнеем за обич. Когато изпитваме към някого мощни и разтърсващи усеща, мислим, че същински обичаме. Ако обаче тези връзки ни предизвикват повече болежка, в сравнение с наслада, си построяваме визията, че любовта е изтезание, надали не заразна болест. Действително, допустимо е, връзки ни да станат патологични. Тогава по-правилното им наименование е не обич, а взаимозависимост.

В какво се състои зависимостта в връзките? Нормално е когато сме влюбени постоянно да мислим за обичаният човек. При подвластните обаче тези мисли се трансформират в цялостно отнемане, а връзката в единствена и най-важна цел в живота им. В същността си любовното пристрастяване не се разграничава от останалите зависимости – наркоманията, алкохолизма и хазарта. Сценарият е подобен – в своята нерешителност, самотност или душевно страдалчество подвластният търси избавление в „ любовта ”, алкохола или дрогата. Отдавайки се напълно на пристрастеността си той стартира последователно да подценява околните си, работата и личните си ползи и по този начин попада в обаян кръг.

Голямата неточност, която се позволява при зависимостта, е упованието другият да ни даде чувството за пълноценност. А то може да бъде единствено в нас самите и няма по какъв начин да пристигна извън. Затова в този случай щастието е невероятно. Колкото повече се отдава подвластният, колкото повече потъпква себе си в името на другия, толкоз по-мъчителни стават връзките им. Емоционалната му взаимозависимост, даже униженията, на които се подлага, провокират студенината и даже жестокостта в другия и по този начин се получава един безконечен обаян кръг. Когато връзката стане прекомерно мъчителна, пристрастеният има предпочитание да се откопчи, само че повишената му малоценност и страхът от загуба на „ смисъла на живота ” са по-силни. Защо на процедура е толкоз мъчно да се пресечен сходни връзки?

Причината за прочувствената взаимозависимост се корени още в детството и по-точно в непълноценни връзки с майката. Ако потребността на човек от обич, грижа и внимание не бъде задоволена още в тази възраст, той по този начин и няма да успее да се отдели душевен от родителите си и ще се стреми към непълноценни връзки и в бъдеще с другите хора. Ако попадате в обстановка на прочувствена взаимозависимост още веднъж и още веднъж при всяка последваща връзка, една ли това се дължи само на неприятния ви шанс. По всяка възможност повода се корени във вас самите и единствено осъзнаването на казуса ще ви помогне да го преодолеете.

Възможен е, несъмнено, и другият вид – да станете жертва на нарцистична персона, която изисква от вас цялостно отдаване, единствено с цел да подхранва егото си. В този случай обаче рано или късно ще прогледнете за ловките му операции и в бъдеще ще избягвате сходни мъчителни връзки.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР